Written by

Programi za čišćenje računara su beskorisni! Pročitajte kako možete lako da ubrzate računar

kako? lako!| Views: 8399

Ovo će vas vjerovatno iznenaditi, ali aplikacije za čišćenje vašeg računara su, u stvari, u većini slučajeva potpuno beskorisne. Internet je preun oglasa za aplikacije koje žele “očistiti vaš računar” i “učiniti da bude kao nov”. Ne nasjedajte. Ove aplikacije su katastrofalne, a pritom ih uopšte ne trebate.

Ako želite očistiti vaš računar, to možete učiniti besplatno. Windows u sebi već ima ugrađene alate za čišćenje, koji mogu učiniti gotovo sve ono što i prosječne aplikacije namijenjene za ovu svrhu.

Šta onda te aplikacije uopšte rade? Uzećemo za primjer MyCleanPC, jednu od najpoznatijih aplikacija za čišćenje računara.

Prvo, pogledajmo šta u “Često postavljanim pitanjima” obećava ovaj program.

“Puna, plaćena verzija softvera MyCleanPC pokušaće da obriše probleme u registru računara i na hard disku, uključujući uklanjanje nepotrebnih fajlova, nepotrebne stavke u registru, tragove pretraživanja interneta i fragmentirane dijelove vašeg hard diska”, piše u ovom odjeljku.

Već ovdje ništa novo nije rečeno, jer Windows može ukloniti nepotrebe fajlove, tragove pretraživanja interneta, ali i defragmentirati vaš hard disk bez instaliranja dodatnog softvera.

my clean

MyCleanPC nudi “besplatnu dijagnozu”, što je u stvari pokušaj da se uplaše korisnici tako što će pomisliti da na računaru imaju hiljade “problema”, koji se mogu jednostavno “riješiti” ako platite 39,99 dolara za punu verziju ovog programa.

Nakon pokretanja skeniranja, vidjećete alarmantan broj problema na računaru. Tačnije, program će “pronaći” na hiljade problema. Ovo može biti zaista uznemiravajuće, ali šta zapravo MyCleanPC vidi kao “problem”?

 • Svaki browser cookie i svaka stavka u istoriji pretraživanja se računa kao jedan problem.
 • Svaka privremena datoteka računa se kao jedno pitanje, bez obzira na njenu veličinu.
 • Pogrešni unosi u registar se smatraju problemima, iako oni u stvari ne bi trebali usporiti vaš računar.
 • Registar može biti za nijansu kompaktniji, ali to ne donosi primjetnu razliku u performansama.
 • Svaka fragmentirana datoteka računa se kao jedan problem. MyCleanPC mjeri fragmentaciju na osnovu broja fragmentiranih datoteka, što je dovodi do zastrašujuće statistike fragmentacije podataka. Poređenja radi, Windows Disk Defragmenter će vam pokazati 2% fragmentacije, a MyCleanPC preko 20%.

Sada kada ste dobro uplašeni, slijedi dio u kojem se trebate uhvatiti svoje kreditne kartice i platiti 39,99 dolara za “čišćenje” vašeg računara.

Ne vjerujte reklamama

Privremeni fajlovi ne usporavaju vaš računar, kao ni istorija ili cookies vašeg browsera. Unosi registra u pravilu ne predstavljaju problem, a postoji razlog što je Microsoft jednom napravio svoj čistač prije nego su ga i sami odbacili, te savjetovali ljude da ne koriste programe za čišćenje registra.

Da, vaš računar može biti spor, jer je njegov sistem fajlova fragmentiran. To možete popraviti ako pokrenete defragmentaciju diska alatkom koja je već uključena u Windows. Ako vas mrzi, defragmentacija diska se u svakom slučaju pokreće i automatski, te većina ljudi ne treba previše brinuti o defragmentaciji svojih hard diskova.

ubrzavanje racunara

Kako zapravo da očistite računar

Recimo da želite očistiti svoje računar baš kao i PC čistači, a evo šta možete učiniti po pitanju.

 • Pokrenite Disk Cleanup alatku koja je već uključena u Windows. Ona je usmjerena na oslobađanje prostora na hard disku, ali će takođe brisati i stare privremene fajlove, kao i druge beskorisne stvari. Samo pritisnite Windows tipku, upišite Disk Cleanup, a zatim pritisnite Enter da biste ga pokrenuli. Možete čak i napraviti raspored pomoću kojeg će Disk Cleanup automatski očistiti vaš računar.
 • Obrišite istoriju iz vašeg browsera ili još bolje – postavite vaš browser da automatski obriše istoriju kada ga zatvorite, ako je ne želite sačuvanu.
 • Pokrenite Disk Defragmenter uključen u Windows. Ovo nije potrebno ako koristite SSD.
 • Ne zamarajte se sa čistačima registara. Ako baš morate, koristite besplatni CCleaner, koji je najbolji testirani čistač registra. On će takođe obrisati privremene fajlove i drugih programa. CCleaner sam često uradi mnogo više, nego sve aplikacije za čišćenje računara zajedno.

Testovi su pokazali da je Disk Cleanup alat uključen u Windows jednako dobar kao bilo koja aplikacija za čišćenje računara koja se plaća. Imajte na umu da je to istina, iako aplikacije za čišćenje računara “popravljaju greške registra”, a Disk Cleanup aplikacija ne, što pokazuje koliko je, u stvari, nepotrebno čišćenje registra.

Zaključak – aplikacije za čišćenje računara su bezvrijedne.

ubrzavanje racunara 2

Ubrzavanje računara

Najbolji alati za ubrzavanje računara su stvari koje aplikacije za čišćenje računara neće učiniti za vas.

 • Deinstalirajtesoftverviše nekoristite, a posebnoprograme kojise pokreću pri pokretanjuidodatke za browser.
 • Onemogućitepokretanjanepotrebnih aplikacija u startup-u ipoboljšajte pokretanje Windows-a pri uključivanju računara.

Ako redovno viđate greške na vašem računaru:

 • Pokrenitezaštitniprogram kao što jeMicrosoft SecurityEssentials za skeniranje vašeg računara, kako biste pronašli malware koji su krivi za poruke o greškama.
 • Potražite na Google-uporuke o greškama kako bistepronašlipopravke zanjih.

Ne zaboravite na važne opcije:

 • Ponovno instalirajteWindows, kako bipočeli od potpuno čistog računara. Ako koristitesistem Windows 8, koristite”Refresh Your PC”opciju.
 • Provjeritehardverskeprobleme, ako i dalje budete imaliplave ekraneili drugeproblema na računaru nakon ponovnog instaliranja Windows-a.

ubrzavanje racunara3

Ukoliko ste napravili sve ove korake, vaš računar bi trebao biti bar malo brži.