Written by

Projekat “Okrenimo se ka budućnosti” – pametne zgrade

m:ovo m:ono| Views: 67

rotirajuca zgrada1

Zamislite da svaki put kada pogledate kroz prozor svoje dnevne sobe vidite drugačiji prizor. Za takvo nešto bi vam trebala rotirajuća zgrada, a upravo je futuristički koncept za nju osmislio Shin Kuo, industrijski dizajner sa Taiwana. Kompletan projekat o pametnoj zgradi nosi naziv „Okrenimo se ka budućnosti“, a Shin Kuo ga je predstavio na Akademiji umjetnosti u San Franciscu.

Ova zgrada se okreće za 360 stepeni po tačno određenom vremenskom periodu. Kada dođe do prizemlja, sistem krana je ponovo diže uvis. Da bi stanari bili bezbjedni, prije svakog okretanja zaključavaće se vrata stanova, a gasne, električne i vodovodne cijevi će se odvajati. Nakon što se zgrada prestane okretati sve ove cijevi će se automatski povezivati na sljedeći priključak.

Pametna zgrada će imati 27 spratova i biće dostupna samo za bogataše. Shin Kuo želi da stanarima ove zgrade pruži luksuzne stanove iz kojih pogled na grad nikada nije isti. Trenutno je u potrazi za investitorom kako bi napravio manju verziju koja bi imala pet spratova. Pored toga, ovaj dizajner ne isključuje ni mogućnost da se njegova ideja iskoristi i za izgradnju hotela. Kako bi to sve izgledalo možete pogledati u videu:

https://www.youtube.com/watch?v=C2JRIpAapFQ