Written by

Pronađeno rješenje za globalno zagrijavanje?

m:ovo m:ono| Views: 192

zagadjenje-globalno-zagrijavanje

Ugljendioksid glavni je krivac za klimatske promjene i globalno zagrijavanje, a naučnici širom svijeta godinama pokušavaju smanjiti njegovu količinu u atmosferi.

Radi se o gasu koji se oslobađa tokom disanja, ali nastaje i kao sporedni proizvod sagorijevanja fosilnih goriva. On zarobljava toplotu i podiže temperaturu planete, stvarajući efekat staklene bašte.

Naučnici u Oak Ridge Nacionalnoj laboratoriji sasvim slučajno su pronašli način kako da ugljendioksid pretvore u čistiji, održiviji izvor goriva – etanol. Iako to zvuči neobično, ugljendioksid koji nastaje prilikom sagorijevanja goriva može se ponovo pretvoriti u gorivo. Za taj proces potreban mu je katalizator, poput enzima koji biljke koriste kada ugljendioksid iz vazduha pretvaraju u šećer. Naučnici su kao katalizator koristili mješavinu ugljenika, bakra i azota kako bi podstakli hemijsku reakciju i doveli do procesa sagorijevanja. Za aktiviranje ugljendioksida na nivou molekula, koristili su nanotehnologiju koja omogućava veliku preciznost uz malu količinu zagađivača. Cijeli ovaj proces hemijski poništava štetne supstance i to na sobnoj temperaturi, što praktično znači da može biti pokrenut i zaustavljen uz jako mali utrošak energije.

Ovime je pronađen način za jeftino i efikasno eliminisanje ogromnih količina ugljendioksida iz atmosfere, a sada slijedi usavršavanje ove metode. Naučnici se nadaju da će razviti sistem koji će industrijski proizvođači jednostavno koristiti, jer bi to bio ogroman korak u smanjenju klimatskih promjena.