Written by

Protetička pametna koža može osjetiti sve

m:ovo m:ono| Views: 89

proteticka-ruka

Istraživači sa Univerziteta Seoul National u Republici Koreji razvili su pametnu kožu koja se može razvući preko čitave proteze, a njene aplikacije nisu ograničene samo na pritisak. Naime, u ovu kožu je ugrađena ultratanka silikonsko-kristalna nanotraka koja omogućava mnogobrojne senzore. Pored osjećaja za pritiskanje tu su još i senzori za temperaturu, vlažnost, naprezanje, grijače i više rastezljivih nizova elektroda za stimulaciju nerava.

Zahvaljujući ovom otkriću korisnici će brže reagovati i bolje kopirati vještine pomoću kojih prava koža osjeća svijet oko sebe. Lakše će se provjeriti da li dijete ima temperaturu ili ne. Sa druge strane, ugrađeni grijači nemaju neku funkciju već samo zagrijavaju kožu kako bi proteza djelovala što prirodnije. Senzori naprezanja šalju informacije o umoru. Zbog svega toga protetička ruka i pametna elektronska koža mogu obavljati i komplikovane operacije kao što su rukovanje, tipkanje po tatsturi, hvatanje lopte, držanje šolje, dodirivanje suvih i mokrih površina, te kontakt kože sa kožom druge osobe.

Ugrađeni senzori povećavaju izdržljivost i smanjuju rizik od mehaničkih preloma dok platinaste nanožice i nanočestice omogućavaju elektrodama proteze da se povežu sa perifernim nervima korisnika i upale svedu na minimum.