Provedite kvalitetno vrijeme uz (zaboravljene) društvene igre

Written by

Provedite kvalitetno vrijeme uz (zaboravljene) društvene igre

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 525

Pošto svi mahom uglavnom boravimo u svojim domovima, vrijeme kvalitetno možemo provoditi i uz neke pomalo zaboravljene društvene igre.

Kada ste zadnji put poigrali „Monopol“, „Čovječe, ne ljuti se“ ili „Država, grad, selo“? Pravi je čas da se prisjetimo ovih, ali i još nekih zabavnih igara koje će biti odlična zabava za cijelu porodicu.

Monopol

Cilj ove igre na tabli, za dva do šest igrača, je da neko kupi što više imanja, te njihovim iznajmljivanjem i trgovanjem zaradi što više novca. Dakle, poenta je postati vlasnik svih imanja i tako pobijediti ostale saigrače. Za pomjeranje na tabli koriste se dvije kockice i to na osnovu zbira dobijenog njihovim bacanjem, po ustaljenom redoslijedu.

Čovječe, ne ljuti se

Igra za najviše četiri igrača podrazumijeva pomjeranje po četiri piuna na tabli, bacanjem kockice. Cilj je što prije sve piune smjestiti u kućicu, ali i imati što bolju taktiku te uz malo sreće nadmudriti ostale igrače. Kako joj i sam naziv sugeriše, ako vas neko „pojede“, nema ljutnje.

Cluedo

Ko je, kako i gdje počinio zločin – cilj je ove igre na ploči, koja je podjednako zanimljiva svim generacijama. Koncentracija i interakcija su nešto što je čini još dopadljivijom.

Država, grad, selo

Vjerovatno nema osobe koja u djetinjstvu nije igrala i voljela ovu igru. Dobro će doći i kao zabava i kao način da se malo prosjetite geografskih pojmova, pa je odličan izbor za mlađe. Jedan od igrača zadaje slovo, a onda svi popunjavaju rubrike na listu papira, odnosno unose nazive grada, države i sela (ali i još neke pojmove – rijeka, planina…) koji počinju tim slovom. Da bi bilo zanimljivije, možete ograničiti vrijeme potrebno da unesete pojmove na neko slovo.

Pogodi ko sam

Asocijativna igra koja ne zahtijeva određen broj igrača, ali što više, to će biti zanimljivije. Na papirićima ispišite imena nekih osoba, kako slavnih, tako i samo vama poznatih, i svako od igrača nalijepi na čelo jedan papirić. Po ustaljenom redoslijedu, svaki igrač postavlja ostalima pitanja koja će mu pomoći da pogodi koja je osoba na njegovom papiriću. Odgovara se sa „da“ ili „ne“. Ako je odgovor odričan, pitanja postavlja sljedeći igrač.

Twister

Ovo je igra za koju je potrebno malo više prostora, ali ćete se svi odlično zabaviti i razgibati. U igri učestvuju

Ovo je igra za dva ili više igrača, a za nju će vam trebati više prostora. Na podlozi sa krugovima u boji pratite pokazivače radnji i tako stavljate ruke, odnosno noge na određena polja. Na taj način zauzimate razne položaje, kako biste se uspjeli pozicionirati shodno pokazivačima, a što itekako može biti zabavno.

Karte su opet u modi

Kartaške igre „tablić“, sedmica, bela, uno, remi, raub, pa i pasijans, prekratiće vam vrijeme u kući i ponuditi pregršt zabave za sve ukućane. Potreban je samo odgovarajući špil karata, eventualno papiri i olovka, i uz dobro raspoloženje zabava može da počne.