Written by

Prva banka bez ljudskog osoblja

m:tel IPTV| Views: 121

f50b9435

I ova subota je rezervisana za polučasovno druženje sa ekipom m:agazina i najnovije teme iz budućnosti. Budite uz program Radio Televizije Republike Srpske u subotu, 12. maja sa početkom u 14.30 časova i zavirite u novu dimenziju naučnih otkrića.

Naučnici iz Glazgova su izumili satelit koji je manji od vekne hljeba, a koji bi mogao biti najnovija tehnologija koja će u potpunosti transformisati svemirsku industriju. Takozvani nano sateliti veoma brzo se proizvode, jeftiniji su od standardnih i što je najvažnije nakon nekog vremena sagore u atmosferi kada im istekne rok trajanja, što znači da ne ostavljaju otpad. Ranije je za izradu jednog satelita bilo potrebno punih 15 godina i uglavnom su bili veličine autobusa, a sada je potrebno od 5 do 10 minuta da objekat koji držite u ruci odleti u raketi, pređe horizont, popne se do kraja, a zatim još jednom pređe horizont. Za jedan sat će se vratiti i biće moguće na njega postaviti potrebnu tehnologiju za praćenje vremena, brodova, aviona, vozova. Sada je moguće pratiti zavidan broj informacija od lokacije, brzine broda pa sve do identifikacije posade i prirode tereta, a mogu i procijeniti kada će brod stići na odredište.

Iako postoji bojazan da bi roboti u budućnosti mogli zamijeniti ljudsku snagu u većini uslužnih djelatnosti u svijetu izgleda da je ta budućnost stigla. Filijala u Šangaju, kineske banke koja je u državnom vlasništvu, prva je na svijetu koja nema ljudsko osoblje. Ova banka je otvorila prvu poslovnicu u kojoj se nalazi automatizovan program za prepoznavanje lica, soba za virtuelnu stvarnost, hologramska mašina i roboti sa kojima korisnici mogu razgovarati. Cilj je da bankarstvo postane pogodnije, personalizovanije i efikasnije, ali i da se izbori sa sve jačom konkurencijom. Na ulazu u filijalu korisnike pozdravlja robot i odgovara na pitanja pomoću softvera za raspoznavanje glasova. Klijenti banke mogu provući svoju identifikacion karticu da bi ušli u banku ili skenirati lice pomoću posebnog sisitema za skeniranje. Mašine unutar same banke dozvoljavaju korisnicima da kupe zlato, mijenjaju valute ili da pretražuju nekretnine pomoću naočara za virtuelnu stvarnost, a u cijeloj banci ne postoji niti jedan radnik u ljudskom obliku. Zvuči interesantno zar ne?

Ukoliko niste u mogućnosti pratiti premijerne minute m:agazina, propuštene minute pronađite na zvaničnom You tube kanalu – m:tel BiH ili pratite reprizu u subotu u 1.10 i utorak u 12.30 časova na programu Radio Televizije Republike Srpske.