Written by

Prva nevidljiva tastatura se zove Moky!

m:ovo m:ono| Views: 101

moki

Nama, običnim smrtnicima je prilično teško da pratimo napredak tehnologije, s obzirom da se iz dana u dan pojavljuju nove, senzacionalne inovacije koje su većini još uvijek, teško shvatljive. Ono što tokom godina nije doživjelo neke drastične promjene, a nezaobilazan je dio računara, laptopova, pametnih telefona i tableta jeste tastatura i došlo je vrijeme da se i na tom polju nešto promijeni.

Kad su u pitanju QUWERTY tastaure koje se koriste za desktop računare i laptope one već godinama drže neki standard i od njega se nije odstupalo, mijenjao se samo dizajn i eventualno veličina. U bliskoj budućnost na tom polju bi moglo doći do drastičnih promjena i mogli bismo koristiti virtuelne tastature, a prototip Moky je dobra najava onoga što nas možda čeka.

Ovu prvu “nedvidljivu” tastaturu osmislio je tim istraživača iz Južne Koreje i sigurni smo da će biti prava olakšica svima onima koji su često u pokretu i jednostavno ne žele nositi previše stvari sa sobom.

Moky je bluetooth tastatura sa ugrađenim “tačpedom” koji je se nalazi na istim mjestima na kom se nalaze tipke pa nije potrebno da nosite poseban “tačped” ili miša. Tačped nije postavljen na dnu ili sa strane već preko cijele tastature, a dizajniran je tako da jednostavnim potezima možete skrolovati i zumirati na istom mjestu na kom tipkate.

Sigurno se pitate kako je ovo moguće!? U uglovima tastature su ugrađeni senzori infracrvenih lasera da bi kreirali virtuelno “tačped” polje koje kada se aktivira tačno detektuje na kome mjestu se nalaze vaši prsti i na neki način prevodi vaše pokrete u navigaciju bez dodirivanja. Lagano tapkanje prstima pretvara se u ono što nam je danas poznato kao “klikanje mišem”. U ovom trenutku postoji radni prototip ove tastature koji se još usavršava i na kome se stalno radi. Krajnji cilj jeste da se dobije tastatura od 8 mm debljine.

Na trenutnom prototipu je neohodno držati tipku da bi se upalio tako da ga ipak morate dodirnuti, ali je i dalje zaista zadivljujuć način na koji ova tastatura funkcioniše i može donijeti olakšanje svima koji pate od tradicionale upotrebe miša i tastature. Koreanski tim koji stoji iza ovog gedžeta planira da u saradnji sa Indiegogo kompanijem Moky pretvori u izvozni proizvod, a zvanično predstavljanje se očekuje u oktobru ove godine.

Moky se može spojiti sa Windows, Mac i Android proizvodima, ali ne i na one koji rade na iOS.