Written by

Prvi 360° infinity bazen biće izgrađen u Londonu

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 235

Prvi infinity bazen s pogledom od 360 stepeni biće otvoren na krovu jednog nebodera u britanskoj prijestonici Londonu.

Kompanija Compass Pools, britanski proizvođač bazena, predstavila je dizajn za ovaj Infinity London, bazen zapremine 600.000 litara, koji će se nalaziti na vrhu hotela visokog 55 spratova. Iako još nije poznat tačan datum izgradnje ovog „bazena bez ivica“ , radovi bi mogli početi već naredne godine.

Dizajn, već na prvi pogled, oduzima dah. Smješten na visini od nekih 200 metara, ovaj „beskonačni“ bazen će biti transparentan sa svih strana, ali i na dnu, što znači da će plivači imati pun pogled ne samo na cijelu metropolu, već i na hotel ispod. Infinity London će biti izgrađen od livenog akrila, koji ima istu talasnu dužinu kao voda, što omogućava da bazen izgleda potpuno čisto. Ugrađeni anemometar će pratiti brzinu vjetra, čime će biti izbjegnuto da voda pada na ulicu, a time što će biti povezan sa digitalnim upravljačkim sistemom zgrade osiguraće i da temperature vode u bazenu uvijek bude optimalna.

Sam ulazak i izlazak iz bazena će biti nešto poput scena iz filmova naučne fantastike. Naime, plivači će moći da mu pristupiti kroz rotirajuće spiralno stepenište koje funkcioniše kao vrata podmornice i nalaziće se na dnu bazena.

Ipak, i dalje ostaje nepoznanica šta će biti u slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, naročito kiše, koja je tako tipična za London, gdje godišnje u prosjeku pada 106 dana. Mada, ni plivanje na kiši u ovakvom bazenu, za koji je osmišljen i poseban sistem rasvjete tokom noćnog kupanja, svima koji se tad u njemu zateknu zasigurno neće teško pasti.