Written by

Prvi 8K video stigao na YouTube

m:ovo m:ono| Views: 74

video

Oni dobro upućeni u sva tehnološka zbivanja sigurno znaju da je najpoznatiji video servis, YouTube uveo podršku za visokokvalitetne 8K video snimke, a nedavno se na istom tom servisu pojavio i prvi 8K video koga vjerovatno nećete uspjeti pogledati.

Od jula 2010. godine YouTube servis je obezbijedio podršku za 4K snimke, a sada je moguće postavljati klipove i sa duplo boljom rezolucijom, a jedini je problem što će ih malo ko uspjeti zaista vidjeti jer monitori koji podržavaju ovu rezoluciju ne postoje.

Prvi video u 8K rezoluciji se zove Ghost Town i djelo je vlasnika kanala koji nosi naziv Neumannfilms, a u njemu su prikazani sablasni, napušteni gradovi.

Video je snimljen pomoću Red EPIC Dragon 6K kamere, a video je montran pomoću Adobe After Effect programa da bi se podigao kvalitet rezolucije. Iz kompanije Neumannfilms kažu da je nekim kadrovima na ovaj način rezolucija popravljena za nevjerovatnih 125%.

Nakon Ghost Town-a na YouTube je zakačeno još nekoliko klipova 8K rezolucije, ali kao što smo već napomenuli ne postoje monitori koji podržavaju ovoliku rezoluciju. Na tržištu se mogu naći samo takvi televizori koje opet, malo ko može da priušti jer za njih treba da isplatite pravo malo bogatstvo.