Written by

Prvi satelit na kometi se zove Rosetta

m:ovo m:ono| Views: 237

Rosetta2

Nakon gotovo deset godina putovanja svemirskim prostranstvima, satelit Evropske svemirske agencije (European Space Agency – ESA) imena Rosetta se udružio sa kometom 67P/Churyumov-Gerasimenko i tako postao prvi satelit koji orbitom putuje na nebeskom tijelu.

Prema riječima naučnika iz ESA-e ovo je jedna od najboljih i najviše privlačnija misija ikada. Naime, Rosetta je u ranim jutarnjim časovima kružila i izvela mnogo zavodljivih manevara ne bi li se približila kometi na svega 100 kilometara. Nešto slično ovome nikada ranije nije pokušavano i to zato jer radio signalima obično treba više od 22 minuta da stignu od Zemlje do svemirske letjelice.

Za ovaj manevar se odlučilo nakon mnogo proračuna da bi naposljetku satelit bio ostavljen da se sam približi kometi što je i donijelo nesvakidašnji uspjeh, te Rosetta danas putuje svemirom na nebeskom tijelu neobičnog zvjezdanog oblika. Od tog trenutka kad se satelit približio kometi zvanično je započela ova misija. A Rosetta je prvi satelit u istoriji koji se “udružio” sa kometom.

U prošlosti su sateliti obično samo prolazili pored kometa. Rosetta će zajedno sa ovom putovati više od godinu dana i pomoću više od 20 ugrađenih instrumenata donijeti veoma važne informacije o strukturi i kompoziciji same komete.

Ako sve bude išlo po planu mali robot po imenu Philae će se spustiti na kometu i obaviti dodatna istraživanja. Stručnjaci se nadaju da će ova misija pružiti do sada neviđen uvid u komete koje su, iako veoma uobičajena pojava u Sunčevom sistemu, poprilična nepoznanica, jer ih je zbog njihove brzine i velike udaljenosti od Zemlje jako teško analizirati. Upravo iz tog razloga sletanje satelita Rosette na jednu kometu je veliki uspjeh i nadamo se da će nam otkriti mnogo zanimljivih činjenica koje do sada nismo znali.

Naprijed Rosetta!