Quibi nije opstao, ali njegove serije hoće

Streaming platforma koja je obećavala kao novi inovativni servis za zabavne sadržaje – Quibi, ipak nije zaživjela među korisnicima, ali njegove serije izgleda hoće.

Iako je pompezno najavljivan, a u njegovo pokretanje i sadržaj je uloženo čak 1,7 milijardi dolara prikupljenih od velikih holivudskih studija, Quibi nije ostvario očekivane rezultate. Zbog toga će prava na njegovu biblioteku biti prodana kompaniji Roku.

Zamišljen je kao platforma koja pohranjuje originalan sadržaj u vidu serija sa desetominutnim epizodama (tačnije 175 serija sa ukupno 8.500 epizoda), sa mogućnošću gledanja isključivo na tabletima i telefonima. Sadržaj se izdvajao time što je editovan na način da ste ga mogli gledati i uspravno i vodoravno.

Sadržaj su produkovala neka od najvećih imena Holivuda, kao što je Stiven Spielberg, a neke od njihovih zvijezda su Tom Cruise, Laura Dern, Queen Latifah, Chrissy Teigen, Kevin Hart i mnogi drugi.

Početak je zaista obećavao, jer je aplikaciju odmah po puštanju 6. aprila 2020. preuzelo 300.000 korisnika, ali već šest mjeseci kasnije Quibi je najavio gašenje. Kanal Roku se nada da će produkovani sadržaj naći mnogo širu publiku kada postane dostupan na najpopularnijim streaming servisima u Americi.