racunarske precice

Written by

Računarske prečice 2.0

m:ovo m:ono| Views: 58

racunarske preciceRačunar je postao alatka koju svakodnevno koristimo. Nekad ga koristimo za posao, nekad za ćaskanje po socijalnim mrežama a nekad čisto da ubijemo vrijeme.

U slučaju da ga koristite za ubijanje vremena, uvijek možete da ugasite Chrome pritiskom na CTRL + Q (zatvara aplikaciju). Ukoliko igrate Farmville, samo pritisnete CTRL + W (zatvara prozor). Brzinskim pritiskom tipke F5 (ponovo učitava prozor) osvježićete Facebook stranicu i nastavljate Vaš važan “poslovni” razgovor.

Na prethodnoj stranici ste otvorili važan document i želite da ga vidite. Samo pritisnite dugme Backspace (vraća se na prethodnu stranicu) i ponovo čitate te važne rečenice. Upravo ste se sjetili da bi trebalo da otvorite i drugu web stranicu ali želite da zadržite ovu u koju upravo gledate. Samo pritisnite CTRL + T i otvoriće Vam se novi tab. Sada je vrijeme da se vratite tekstualnom dokumentu i da ga prepravite. Pritiskom na Windows + M smanjićete sve otvorene prozore i možete uključiti Vašu aplikaciju za obradu teksta.

CTRL + Home će Vas vratiti na početak dokumenta gdje možete započeti posljednje provjere. Ukoliko primjetite da Vam je paragraf nepotreban pritisnite CTRL + strelica dole i označićete cijeli paragraf. CTRL + X će paragraf ukloniti ali ostaviti u slučaju da Vam zatreba. Nakon što ste uredili dokument pritisnite CTRL + End i pomjerićete kursor na dno dokumenta. Na poslijetku pritisnite CTRL + S da snimite dokument i Vaš posao je brzo završen.

Bez obzira na koji način upotrebljavate računar, uvijek možete na efikasniji način da koristite alatke. Uz ove prečice za kratko vrijeme postajete gospodar svog računara i sve zadatke ćete obavljati jako brzo što će Vam omogućiti da se posvetite više onim stvarima koje zaista volite.

napomena: Mac korisnici koriste iste prečice samo dugmad CTRL i Windows mijenjaju dugmetom Command.