Written by

Računarski bot koji je ekspert za pregovore

m:ovo m:ono| Views: 164

robot

Istraživači obučavaju računar kako bi pregovarao sa ljudima, u nadi da će jednog dana moći da ga koristite kao sredstvo za obuku od biznisa, pa sve do diplomatije.

Istraživači sa Univerziteta Južna Kalifornija udružili su se sa jednom poslovnom školom kako bi napravili program koji pokazuje učenicima kako da posluju.

Evo kako to funkcioniše: osoba sjedne ispred ogromnog kompjuterskog ekrana i biznis-borba sa virtuelnim čovjekom može da počene. Učenici treba da pregovaraju sa inteligentnim avatarom kako bi dobili imaginarne stvari.

Dakle, čovjek želi neke stvari i računar želi neke stvari, a zatim se raspravljaju oko toga ko šta dobija, sve dok se ne postigne sporazum. Slično je brakorazvodnoj parnici, ali je daleko zabavnije.

Učesnici dobijaju papir na kojem im je napisano koje stvari trebaju dobiti pregovorima i koji se ostavi na stolu.

anigif_optimized-6483-1461280702-3

“Diplomate i pravnici često proučavaju umjetnost pregovaranja, ali to uglavnom uče na nivou razreda, a vježbaju stvari kao što su blefiranje, manipulacije i druge taktike”, kaže Jonathan Gratch, istraživač koji je na čelu ovog projekta.

Virtualni ljudi koje Gratch napravio mogu biti kalibrisani da govore istinu manje ili više. Oni se čak mogu programirati da lažu otvoreno, te da za neke stavke koje žele, kažu da je ne žele kako bi izgledale manje vrijedne za protivnika. Oni takođe mogu blefirati, koristeći jezik ljudskog tijela (prekrštene ruke, podignute obrve), kako bi iskazali frustraciju, nezainteresovanost ili gađenje.

“Ako vježbate pregovaranje, želite da počnete sa jasnom i iskrenom osobom. Tek onda želite da pređete na teži nivo”, kaže Gratch.

Virtuelni pregovarači su još uvijek u razvoju, tako da su samo polu-autonomni – neko iza kulisa ipak pritiska tastere, govoreći im šta da rade. Gratch naziva ovo “Čarobnjak iz Oza” sistem, ali za oko dvije godine botovi trebaju biti spremni za rad u učionicama i spremni da pregovaraju sami.

Ako ste radoznali da saznate ko je pobijedio u pregovorima koji su predstavljen iznad, možete pogledati kompletnu raspravu u nastavku.