Written by

Recept za savršen selfie je stigao

kako? lako!| Views: 174

roughapple

Selfie, kao jedan od najvećih fenomena modernog vremena, često je tema istraživanja. Šta je to toliko zarazno u tom načinu fotografisanja da niko nije ostao imun. Istraživanja su se radila i na temu: Kako napraviti savršen selfie. Naime, Anuka Lindell sa Univerziteta u Melburnu, detaljnom analizom je došla do epohalnog otkrića i dala odgovor na vječito pitanje – Kako napraviti savršen selfi?

Analizirala je 2.000 fotografija i primjetila da najbolje ispadnu one selfi fotke koje obuhvataju lijevu stranu lica. Kako objašava naučnica, uvijek je fora da se na selfiju istaknu crte lica, odnosno, brada i jagodice. Kako to izvesti? Podignite glavu. Spuštanjem glave lice gubi konture i djelujete šire.

Potrebno je da se glava blago podigne, ne zabacujte previše, i lagani osvrt na desno kako biste uhvatili lijevi profil, ako vam je ljepši desni, glavu na lijevo.

Dobar primjer je Ariana Grande koja uvijek pozira tako da joj je lijeva strana lica u kadru. Ovo je slučaj i sa čuvenom Mona Lisom. Postoje tvrdnje da lijevi obraz na psihološkom nivou izražava veću emotivnu otvorenost, kao i otvorenost prema ljudima, te tako sad znate šta je potrefno da fotografija pokupi lajk više.