Written by

Retro zvuk je ponovo “in” uz prenosivi Bluetooth kasetofon

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 110

Posljednje informacije o prodaji kaseta govore kako je prodaja ovog retro proizvoda porasla za čak 19% u odnosu na proteklu godinu. Uzimajući u obzir pomenuti podatak, ne možemo da se ne zapitamo da li se kasete vraćaju “na velika vrata”?

Ukoliko u nekom segmentu industrije postoji prostor za zaradu, pronaći će se i Kickstarter projekat koji svojom idejom želi da stvori imperiju. Jedan od najnovijih pokušaja da se to ostvari jeste It`s OK – prenosivi kasetofon koji ima sve opcije originalnog Sony Walkman-a.

Pored uobičajenih funkcija koje svaki sličan uređaj posjeduje prilikom reprodukcije i snimanja pjesama, It's OK je, takođe, i prvi Bluetooth 5.0 prenosivi kasetofon na svijetu. On vam omogućava da uživate u dobrom zvuku sa bežičnim slušalicama ili da ga povežete sa zvučnikom, ukoliko to želite.

Iako, spajanje Bluetooth-a i audio tehnologije stare više od 40 godina može izgledati nelogično, kada bolje razmislite, to i nije loša ideja. Dovoljno je pretpostaviti da je prosječan korisnik ovog uređaja osoba koja bi htjela nositi retro kasetofon, ali i ona koja uživa u malim ritualima upotrebe tehnologije iz prošlog vijeka. Jedno je sigurno, upotreba It`s OK-a će vas vratiti u prošlost, budući da pored slušalica sa 3,5mm ulazom, ovaj proizvod koristi i AA baterije, baš kao i stari Walkman.

Priroda postojanja ideje na Kickstarter-u znači da su prisutni određeni rizici prilikom njene realizacije, ali kompaniji Ninm koja je tvorac prenosivog kasetofona je i ranije uspješno vodila retro tech crowdfunding kampanje, tako da na ovom polju ima iskustva. Na poznatoj platformi možete dobiti svoj primjerak uređaja u jednoj od tri boje – bijeloj, roze i plavoj, a uz kupljen uređaj na poklon ćete dobiti i praznu kasetu na koji možete snimiti vaše omiljene pjesme.