linux-webinar-mtel-blog

Written by

Rezervišite svoje mjesto na Linux webinaru

iz ponude, m:vijesti| Views: 220

Još jedan online kurs u organizaciji m:tel-a i Logosofta čeka na vas

U virtuelnoj učionici putem online platforme, u organizaciji kompanija m:tel i Logosoft, od 5. oktobra, očekuje vas novi webinar koji će vas upoznati sa administracijom Linux sistema, koristeći komandnu liniju i pripremiti za polaganje testa za LPIC-101.

Kurs će vas upoznati sa instalacijom Linux sistema, te različitim tipovima Linux distribucija. Osnovni način instalacije koji će se obrađivati na kursu je VMWare guest OS te će biti demonstrirana instalacija direktno na hardver. Polaznici će učiti detaljno o različitim tipovima instalacije, particionisanju, boot procesu, specifičnostima UEFI. Nakon toga, tematika kursa prelazi na administraciju sistema iz komandne linije. Polaznici će najprije učiti o osnovnim komandama kao što je kretanje kroz direktorije, kreiranje datoteka i slično. Pored toga, polaznici će se na ovom online kursu detaljno upoznati sa hijerarhijom direktorija pod Linuxom (FSH). Na koji način se može efikasno administrirati udaljeni Linux serveri kroz SSH protokol koristeći alate kao što je Putty, administrativni zadaci dostupnim “root” korisniku kao što je konfigurisanje mrežnih interfejsa, kontrola procesa, pokretanje i zaustavljanje servisa, kontrola hardvera (fsck, particionisanje) te podrška za različite tipove perifernih uređaja (pristup eksternim medijima – CD, USB, podrška za printere itd), samo su neke od tema kojima ćemo se pozabaviti na ovom webinaru.

Kurs počinje 5. oktobra i traje pet dana. Namijenjen je osobama koje imaju solidno predznanje administracije Linux sistema ili su se susretali s Linuxom, znaju šta je to i razumiju koncept instalacije i održavanja operativnog sistema.

Cijena kursa je 700 KM + PDV. Kompanije koje prijave više od dva zaposlena ostvaruju popust od 10%.

Rezervišite svoje mjesto najkasnije do 2.oktobra 2020. slanjem e maila na adresu ict@mtel.ba.