SmartEyeglass

Written by

Rival Google Glass naočara: Sony kreirao SmartEyeglass

m:ovo m:ono| Views: 167

SmartEyeglass

Korporacija Sony je predstavila paket softverskih alatki za nosive SmartEyeglass naočare, koje predstavljaju direktnu konkurenciju Google Glass naočarima.

Ovaj japanski gigant savremene tehnologije tako je pokazao da prati aktuelne trendove, te da nemaju problema sa inovativnim zahvatima koje korisnici sve više očekuju.

Naime, prošlogodišnje istraživanje je otkrilo da čak 90 procenata Amerikanaca nije zainteresovano da nosi Google Glass naočare, čak i ako bi mogli da ih priušte. Najčešće spominjani razlog je nepopularnost ovih naočara i negativan stav društva, koje ima prilično „kreativan“ i ne baš prijatan nadimak za one koji ih nose, a koji iz razumljivih razloga nećemo ovdje navoditi.

Opet, sa druge strane, kada je Google održao jednodnevnu prodaju ovog produkta u aprilu, uspjeli su rasprodati sve primjerke Google Glassa. Ipak, iako tržište nije dovoljno istraženo i testirano kada je ovakva tehnologija u pitanju, Sony je odlučio da „uskoči“ sa svojim SmartEyeglass.

SmartEyeglass su povezane sa Android uređajem (4.1 ili naprednijim) preko bluetootha, kako bi prikazale sliku, video i tekst onome ko ih nosi. Po opisu, snimci podsjećaju na hologramske, a prikazuju se na monohronom displeju radi uštede energije, a isporučuju se preko sočiva debljine tri milimetra. Naočare dolaze sa obiljem funkcija i mogućnosti, uključujući i kameru sa tri megapiksela, mikrofon, senzor osvjetljenja, akcelerometar, te žiroskop, kompas i veliku bateriju.

Za razliku od Google Glassa, ovaj produkt neće imati svoje predefinisane aplikacije, već će koristiti one koje su instalirane na smartfon sa kojim su povezane.

Dok uzbuđenje koje vlada oko predstavljanja Apple Watcha može biti znak da su mase sada spremnije za nosivu tehnologiju, to takođe ukazuje i na to da ljudi žele da nose nešto što je estetski zadovoljavajuće.

Tako je u već spomenutom istraživanju koje se odnosi na Google Glass, druga stavka, koja jasno pokazuje zašto nema interesa za ovaj novitet, upravo dizajn.

Upravo zbog toga Sony je akcenat stavio na vizuelni doživljaj u svakom kontekstu, te se u opisu naočara ističe da su, prije svega, tanke i lagane.

Po trenutno dostupnim informacijama, očekuje se da će se SmartEyeglass naći u prodaji krajem marta 2015. godine.