Written by

Robot koji pronalazi prazno mjesto i parkira vaš automobil

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 248

Stan je robot koji će vas poštediti glavobolje prouzrokovane traženjem parkig mjesta i parkiranjem vozila.

Francuski startup pod nazivom Stanley Robotics razvija prototip automatizovanog servisa za parkiranje čiji će zaposleni biti roboti.

Plan je da vozač svoj automobil ostavi na predviđenom mjestu koje se nalazi na samom ulazu u garažu i naredbom datom preko terminala pozove pomoćnika.

Zatim, robot uzima automobil i samostalno ga parkira na mjesto njemu predodređeno, pri čemu algoritam koji Stan koristi omogućava maksimalnu iskorištenost parkinga. Zaposleni kojima upravlja vještačka inteligencija, mogu kontrolisati sva vozila, bez obzira na model, dok god su ona kraća od 6m i lakša od 3t.

Ništa manje nije bitna ni činjenica da Stan ima sposobnost skeniranja okruženja što mu pomaže u izbjegavanju prepreka na koje naiđe. Kada poželite da vratite vašeg limenog ljubimca, na prethodno skinutoj aplikaciji jednostavno ukucate ovu naredbu i nastavite sa vožnom tamo gdje ste prethodno stali.

Robot dizajniran od strane Stanley Robotics-a podjednako je efikasan u zatvorenom i otvorenom prostoru i predstavlja prvi uređaj ove vrste.