Written by

Robot koji u potpunosti izgleda kao čovjek

m:ovo m:ono| Views: 134

screen shot 2015-11-09 at 10.36.58 am

Junko Chihira radi u informacionom centru namijenjenom turistima u jednom tržnom centru u Japanu, normalno izgleda i dobro obavlja svoj posao. Pitate se zašto je to vijest? Junko je zapravo robot, koji je izašao iz kompanije Toshiba, kao jedan od njihovih najaktuelnijih proizvoda i dostignuća tehnologije.

Junko govori japanski, kineski i engleski jezik, a trenutno je zaposlena u Aqua City Odaiba tržnom centru, a njene radne dužnosti se za sada svode na pozdravljanje ljudi i dobrodošlicu. Uskoro bi Juko trebalo da bude „unapređena“, pa će sve turiste obavještavati o događajima koji se dešavaju u centru, ali će ih moći i uputiti kuda da idu ako se izgube ili traže neko određeno mjesto.

Junko Chihira je zapravo nasljednica prethodnoh Toshibinog humanoidnog robota koji se zvao Aiki Chihira, a radio je u jednom institutu u Japanu, kao recepcioner. Aiki je kreiran zahvaljujući tehnologiji koju je razvio Hiroshi Ishiguro, istraživač sa Osaka Univerziteta u Suita-i.

Kao i Aiki, Junko za sada daje odgovore na pitanja i generalno razgovara, zahvaljujući unaprijed pripremljenim skriptama. Međutim, do 2017. Junko bi trebalo da dobije sposobnosti prepoznavanja govora kako bi mogla bez ikakvih smetnji da odgovara na pitanja posjetilaca. Takođe, Aiko je imao mogućnost govora samo dva jezika japanskog i engleskog.

Najnoviji robot iz Toshibine radionice je dizajniran da izgleda kao čovjek, skoro pa potpuno stvarno, a tom doprinosi i činjenica da je ovaj robot visok 140 cm, napravljen je kao dvadesetšestogodišnjakinja i rođendan joj je 1. juna.

Toshiba planira da poveća proizvodnju robota koji se pokreću na Android operativni sistem, a sve napore ulažu u to da produkcija humanoidnih robota bude skoro pa savršena do Olimpijskih igara 2020. godine u Tokiju. Roboti, doduše ne ovakvi, već sada rade na izgradnji objekata za Olimpijadu. Na primjer robotski buldožeri kojima se upravlja pomoću dronova su u posljednje vrijeme postali sasvim uobičajena stvar na gradilištima, a vjerovatno nas očekuje sve više inovacija iz ove zemlje tehnologije do 2020. godine.