Written by

Robot kuvar zaista postoji

m:ovo m:ono| Views: 45

robot

Biste li pojeli jelo koje je pripremio neko, odnosno nešto, što nema ukusne pupoljke? Mi vam predstavljamo prvog robota kuvara, koji zaista kuva.

Prototip kuvara robota napravila je britanska kompanija Moley Robotics koji bi se u slobodnoj prodaji trebao naći najkasnije 2017. godine i to po cijeni od sićušnih 15.000 dolara. Tačnije, riječ je o dvije mehaničke ruke montirane iznad posebne ploče za kuvanje.

Prve reakcije ljudi koji su vidjeli ovog “robokuvara” na djelu kažu da je to iTunes hrane. On nije sosoban da smisli svoje jelo, ali je zato programiran da napravi čak 2.000 različitih jela među kojima su i ukusni kolači od rakova koji su gotovi za svega 30 minuta.

Sve što vi treba da uradite da bi vaš personalni kuvar napravio jelo jeste da odaberte jelo iz digitalne kuharice i obezbjedite sve potrebne namirnice kao i posuđe.

Robot kuvar je napravljen prema pobjedniku britanskog Mastrechefa iz 2011. godine, Timu Andersonu, a programiran je da miješa, sipa i sjecka na identičan način kao i njegov “mentor”. Jedan od najvećih izazova za ovog robota su svakako sastojci koji dolaze u različitim oblicima i veličinama, a uglavnom su raspoređeni po cijeloj kuhinji. Spretnije rukovanje različitim namirnicama je sljedeće na čemu će raditi u kompaniji Moley Robotics da bi usvršili svog “robokuvara”.

Mehanički Masterchef je javnosti prvi put predstavljen na sajmu u Hanoveru, održanom ove godine. Ono što je većina posjetilaca primjetila jeste da mu nedostaje malo spontanosti jer ga sigurno nećete vidjeti da dodaje još malo soli ili trunčicu bibera. Kuvar je zato nevjerovatno doslijedan i isto jelo će napravi identično baš svaki put, što je odlika najvećih svjetskih kuvara. On nikada neće improvizovati niti koristiti intuiciju jer nema ni jedno ni drugo.

Inžinjeri trenutno usavršavaju posebne senzore pomoću kojih će robot obavljati nešto delikatnije poslove poput mućenja bjelanjaka u čvrsti snijeg, što može biti izazov jer je svako jaje na neki način drugačije i bez čula vida je teško napraviti savršen šam. Stručnjaci smatraju da će ga robot kuvar moći napraviti jer će dobijati povratne informacije o pritisku i trenju bjelanjaka za vrijeme mućenja i na taj način procijeniti jesu li dobro umućena ili ne.

Kome je namijenjen “robokuvar?

Osobama koje su poslije posla previše umorne za kuvanje, a ne žele se odricati kuvanog obroka ili odlaziti u restoran i naravno onima koji si ga mogu priuštiti. Isto tako može biti koristan osobama sa invaliditetom koji nisu u stanju sami napraviti kuvani obrok.