Written by

Robot Sophia dobila mlađu sestru

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 174

Hansen Robotics bogatiji je još za jednog člana porodice humanoidnih robota. Njeno ime je Little Sophia, stanovnik je Saudijske Arabije i siguno će biti najbolji prijatelj klincima i klincezama koji žele da uđu u svijet robotike.

Nakon poznate Sophia-e, prvog robota sa državljanstvom jedne zemlje, na svijet je došla i njena minijaturna verzija. Little Sophia dizajnirana je i proizvedena od strane Hansen Robotics-a, a visoka je svega 36 centimetara.

Ovaj mali robot ima različite karakteristike koje uključuju pričanje viceva djeci, pjevanje pjesama i razgovor sa njima. Pored toga što se sa mališanima može igrati, Sophia ima i funkcije proširene stvarnosti zbog kojih možete vidjeti promjene u njenim facijalnim ekspresijama.

Sophia je napravljena za djecu uzrasta od 7 do 13 godina, a njen osnovni cilj je da mlađoj populaciji, na zanimljiv način, približi programski jezik Python, Olli, principe na kojima funkcioniše tehnologija, ali i matematika.

Važno je spomenuti da softver koji posjeduje ima mogućnost dopunjavanja i povezivanja sa različitim aplikacijama, kao i ubacivanja dodatnih lekcija vezanih za programiranje, vještačku inteligenciju i njenu implementaciju, tako da će sva djeca imati pristup najnovijim informacijama iz svijeta inženjera.

Interesantan podatak veže se za finansiranje samog projekta, budući da je on za samo 59 dana skupio oko 75000 dolara na Kickstarter-u, platformi za nove ideje. Nema sumnje da će Little Sophia, baš poput njene starije sestre biti jedan od važnijih pronalazaka robotike, ali i da će biti najbolji prijatelj mališanima koje interesuje tehnologija.