Written by

Roboti koji uslužuju goste i pričaju viceve

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 120

Roboti u Enjoy Budapest Café-u znaju sve – služiti hranu i piće, pričati viceve, družiti se sa posjetiocima i igrati se sa djecom.

Ovaj neobični kafić u glavnom gradu Mađarske je vizija IT kompanije E-Szoftverfejlesztő čiji su zaposleni, uglavnom, roboti. Za cilj ima približiti tehnološku revoluciju i vještačku inteligenciju široj javnosti.

Konobari, koji su u stvari roboti, imaju putanju kojom dostavljaju hranu i piće svojim gostima. Gosti, sa druge strane, trebaju paziti na njihovu putanju i truditi se da robotima ne smetaju u izvršavanju njihove dužnosti.

Tu su i oni kojima je zabava glavno zaduženje, baš kao Pepper koji ima sposobnost da komunicira sa posjetiocima, ali i da sa njima pleše.

Tehnologiju kojom se osoblje služi razvila je japanska kompanija Softbank, koja napominje da ovo nije bio jednostavan zadak za ispuniti, budući da postoji veliki broj faktora koji utiču na rad zaposlenih robota.

Uprkos strahu da će roboti i vještačka inteligencija preuzeti zaposlenje ljudima, vlasnici Enjoy Budapest Café-a ističu kako je broj zaposlenih ljudi dvostruko veći, jer upravljanje grupom od 16 do 20 robota dvanaest sati u toku dana iziskuje više radne snage, ali i It stručnjaka kao stalnu postavku svake smjene.