Written by

Roboti zamjenjuju medicinske sestre

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 117

Postoje zanimanja koja će roboti uskoro u potpunosti preuzeti, ali postoje poslovni u kojima neće moći da zamijene ljude. Među njima je poziv medicinske sestre, koji je na mnogo načina zahtjevnan i odgovoran posao.

Ipak, postoje tendencije da će upravo medicinsko osoblju roboti biti od pomoći u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Tako je nedavno planetu obišla vijest da na Tajlandu roboti rade kao medicinske sestre. Naime, u bolnici „Mongkutwattana“ u Bangkoku stiglo je novo robotsko osoblje, ali na sreću pacijenata za sada obavljaju samo osnovne zadatke u administraciji.

Roboti medicinske sestre su proizvedeni u Kini, a koriste magnetnu traku po kojoj se kreću, kao i niz kamera i senzora. Mada ovi robotski asistenti sa crvenim očima, obučeni u žute uniforme djeluju pomalo zastrašujuće, rukovodstvo bolnice je veoma zadovoljno njihovom efikasnošću, pa u budućnosti planiraju da im povjere i prenos medicinske opreme i pripremu malih doza lijekova.

Roboti su u proizvodnji prisutni već više od tri decenije, te se najviše koriste u automobilskoj i elektronskoj industrija gdje je njihova upotreba postala standard. Azija je otišla korak dalje u ovo segmentu, jer na najvećem kontinentu postoji čitava „kultura robota“, pa u mnogim restoranima i hotelima goste dočekuju upravo roboti.

Ipak, roboti se još uvek nisu „odomaćali“, pa tako nemamo funkcionalne kućne robote, koji će ljude zamijeniti u svakodnevnim poslovima, izuzmemo li usisivače robote, dok one koji nisu u mogućnosti da priušte pravog kućnog ljubimca, u domu dočekuje robotski pas Aibo iz Sony-ja.