Written by

Ruski arhitekta je osmislio zgradu potpuno jedinstvenog izgleda

m:ovo m:ono| Views: 118

cobra-tower-vasily-klyukin-hero

Ofidiofobija je ustaljen termin koji se odnosi na pojavu nekontrolisanog straha od zmija. Međutim, zmije su u određenim kulturama, gdje im je i prirodno stanište i gdje ih ima u mnogo većem broju, pa su ljudi navikli na ove gmizavce, posmatrane kao simbol pozitivnih osobina.

Upravo zato je Vasily Klyukin, ruski arhitekta, posvetio dizajn jedne nevjerovatne građevine ovoj životinji. Naime, Klyukin je koncipirao jedan neboder tako da bude u obliku kobre, sa svim spoljašnjim obilježjima koja bi na razne načine simbolisala osobine ove životinje, al i kulturološke odlike Istoka, gdje se ona u većini slučajeva percipira u pozitivnom smislu. Azijski kobra toranj, kako je planirano da se zove ova građevina, bi u svom centralnom dijelu, tačnije, “tijelu” tornja, služio kao prostor za stanove i kancelarije. Noću bi ova zmijolika konstrukcija mijenjala boje, simbolično zmijskom običaju mijenjanja kože. Najatraktivniji dio bi bio na vrhu tornja, gdje bi se u otvorenim ustima kobre nalazio noćni klub ili restoran, a “usta” bi zapravo poslužila kao terasa sa nevjerovatnim pogledom na ostatak grada. Šema na pozadinskom dijelu “glave” tornja bi bila u obliku dijamanata, posložena tako da predstavlja ying&yang koncept.

vasily-klyukin-asian-cobra-tower-designboom-07

Vasily Klyukin je poznat po svojoj simbolici koju unosi u nesvakidašnje projektne ideje. Istakao je da se nada da će ova zamisao privući investitore sa Istoka i Bliskog istoka, upravo zbog pozitivnih konotacija koje nosi sam pomen zmije. Ove životinje su u tim krajevima poznate kao nosioci mudrosti i vječnog života. Istakao je i da očekuje kulturološki i ekonomski razvoj moderne generacije investiranjem u slične projekte.

Na koji način razmišlja ovaj neobični arhitekta možete provjeriti u knjizi naučne fantastike, Collective Mind, koju je nedavno objavio, a pogledajte i kao bi trebao izgledati ovaj zmijoliki poduhvat.

https://www.youtube.com/watch?v=j8rZgwlNzwU