Written by

Ruski milijarder i Stephen Hawking u potrazi za vanzemaljcima!

m:ovo m:ono| Views: 142

yuri

Iako ruske milijardere uglavnom vezujemo za luksuzan život, koji uključuje skupocjene nekretnine, automobile, avione i lude zabave, postoje i oni koji žele da „otkriju“ tajne univerzuma. Jedan od njih, Yuri Milner, koji se nalazi na listi 100 najbogatijih ljudi na svijetu, je fasciniran svemirom i u aprilu ove godine je predstavio ambiciozan plan pod imenom „Breakthrough starshot“.

Plan koji je nastao u saradnji sa slavnim fizičarem Stephen-om Hawking-om podrazumijeva slanje  minijaturnih sondi prema sunčevom sistemu „Alpha Centauri“ i Rus je u njega spreman uložiti čak 100 milliona dolara. Prema sistemu „Alpha Centauri“, koji predstavlja najbliži Sunčevom sistemu minijaturne sonde, bi uz pomoć laserske tehnologije putovale brzinom od 20% od ukupne brzine svjetlosti.

Možda bi nastojanja ruskog milijardera prošla nezapaženo da se upravo ovih dana nije pojavila informacija o postojanju novootkrivene planete u našem „komšiluku“. Planeta „Proxima Centauri b“, koji je otkriven uz pomoć teleskopu La Silla u pustinji Atakama u Čileu, najsličniji je Zemlji i prema prvim procjenama naučnika na njoj je moguć život. Nalazi se na 4,25 svjetlosnih godina od nas, uz pomoć projekta ruskog milijardera postoji mogućnost da se bolje istraže da li postoji život na planeti koju već nazivaju blizancem naše planete.

A kako to izgleda pogledajte u video prezentaciji: