Written by

Ruski umjetnik pravi nevjerovatno realistične lutke

m:ovo m:ono| Views: 207

naslovna

Ruski umjetnik, Michael Zajkov, je umjetnik koji izrađuje lutke koje djeluju tako realistično da malo koga ostavljaju ravnodušnim. Među njima je najviše onih koji se dive unikatnim djelima talentovanog umjetnika, ali ima i onih kojima hiperrealistične lutke djeluju pomalo uznemirujuće.

Lutke su toliko realistične, da kada je držite u ruci imate osjećaj da će svakog trenutka trepnuti ili progovoriti. Zajkov tokom izrade pazi na svaki detalj, a rezultat je da je lutkino lice skoro identično ljudskom, a kosa i oči izgledaju poput pravih. Za izradu tijela lutaka Rus koristi polimer glinu, za oči ručno oslikane stakla, dok kosu pravi od francuske vune.

izrada

Tvorac ovih pravih malih umjetničkih djela diplomirao je 2009. godine na Kuban State fakultetu. Svoju prvu lutku kreirao je 2010. godine, nakon čega je proveo tri godine u lutkarskom pozorištu u Moskvi. Široj javnosti je postao poznat prije tri godine kada je organizovao izložbu „Dolls Art” na Moskva Expo-u.

Talentovani Rus svakodnevno na Instagramu objavljuje fotografije, a koliko je popularan govori podatak da ga prati preko 240 hiljada ljudi, i da fotografije lutaka imaju po nekoliko desetina hiljada lajkova. S obzirom da svaka slika govori 1000 riječi, preporučujemo vam da se sami  uvjerite i pogledate ove neobične rukotvorine na Instagram profilu ruskog umjetnika.