Sada možete sakriti broj lajkova na Facebook-u i Instagramu

…a možete ih i ostaviti javnima. Na vama je da odlučite koju ćete opciju odabrati na vašim profilima na najpopularnijm društvenim mrežama.

Poslije nekoliko godina testiranja, Facebook i Instagram omogućili su svim korisnicima da sakriju broj lajkova na svojim profilima. Stručnjaci smatraju da broj lakova ostavlja veoma štetne posljedice na mentalno zdravlje, te da nova opcija može pomoći u smanjenju anksioznosti.

„Testirali smo skrivanje broja lajkova kako bismo vidjeli može li se time smanjiti pritisak na korisnike“, rekli su iz Instagram-a. Budući da jedan dio ljudi putem broja lajkova na postovima prati šta je u trendu na ovoj mreži, ostavljena je mogućnost da se bira između skrivanja i vidljivosti ovog podatka.

U narednih nekoliko sedmica svi ćemo moći da izaberemo najbolju varijantu za sebe, na obje platforme. Dobićemo mogućnost da sakrijemo broj lajkova tuđih postova na našem feed-u, kao i lajkove na našim postovima kako drugi korisnici ne bi imali uvid u njih.

Facebook je prvi put počeo testirati skrivene lajkove u septembru 2019. godine kao eksperiment kako bi vidio hoće li promjena poboljšati iskustvo korištenja ove platforme. Instagram je takođe više puta do sada testirao razne načine da sakrije ove informacije.