Written by

Samsung bi mogao staviti in-display senzor i u pametni sat

iza ugla, mobilni svijet| Views: 803

In-display senzora za očitavanje otisaka prstiju jedna je od posljednjih inovacija kad su u pitanju mobilni telefoni, a u narednoj godini se očekuje da veliki broj proizvođača koristi upravo tu inovaciju.  Za telefone je ova opcija odavno poznata, ali priča se i da bi se mogla ugraditi i u pametne satove, a pionir toga mogao bi biti upravo Samsung.

Kompanija Samsung još nije napravila, a prema nekim najavama in-display senzor bi se mogao naći na najnovijem Galaxy S10 modelu koji bi trebalo da bude lansiran sljedeće godine. Ono što je sada privuklo pažnju jeste da je Koreanska kompanija prijavila patent koji bi trebalo da bude čitač otisaka, ali za pametne satove.

Sa ovom tehnologijom bilo bi puno lakše i efikasnije otključavati sat, ali i neke druge povezane uređaje kao što su telefoni, tableti i računari.  Zahvaljujući ovome plaćanje putem pametnog sata biće sigurnije nego što je bilo do sada.

Na prijavljenom patentu senzor je vidljiv na sredini ekrana u dijelu koji je osjetljiv na dodir. Važno je napomenuti da bi ovaj čitač trebao biti aktivan samo na tom dijelu ekrana. Ostaje još samo da vdimo da li će ovo ostati samo patent ili će zaista biti implementirano na nekom od uređaja.