Written by

Samsung je prodao dvije milijarde Galaxy-ja za manje od 10 godina

mobilni svijet, u žiži| Views: 213

Tokom predstavljanja 10. generacije Samsung Galaxy S modela, moglo se čuti da je u proteklih deset godina širom svijeta prodato dvije milijarde primjeraka Samsung Galaxy telefona.

Čelni ljudi u južnokorejskog kompaniji su uvjereni i da će jubilara „desetka“ postići odlične prodajne rezultate poput svojih prethodnika koji su globalno isporučeni u nevjerovatnih dvije milijarde komada.  

Prva generacija Galaxy porodice pametnih telefona je predstavljena sada već daleke 2010. godine, kada je svjetlost dana ugledao Samsung Galaxy S koji je nosio oznaku GT-I9000 za internacionalno tržište.

Originalni modeli je pokretao ARM Cortex A8 čipset koji je radio na svega 1.0 GHz, posjedovao je 512MB RAM memorije uz 8GB interne memorije, a pokretao ga je Android 2.1 OS. Galaxy S je bio opremljen 5 megapikselnom kamerom na poleđini koja je snimala 720p HD video, dok je sa prednje strane bila smješena VGA kamera. Ekran je bio veličine 4 inča, rezolucije 480×800 piskela, a sve je napajala baterija od 1500mAh.

Velika Galaxy porodica telefona je tokom protekle decenije bez sumnje obilježila razvoj pametnih telefona kakve danas poznajemo. Osim Galaxy S modela ovu liniju danas čine i uređaji Galaxy A, Galaxy C, Galaxy J i Note serije.

Iz Samsunga do sada nisu izlazili u javnost s ovim podacima, ali je CEO kompanije DJ Koh saopštio ovu vijest tokom predstavljanja novih Galaxy-ja S10 i Fold.

Zanimljivo, u septembru prošle godine američka kompanija Apple je objavila da su za isti period prodali ukupno dvije milijarde uređaja s operativnim sistemom iOS. Ovaj broj ne obuhvata samo iPhone telefone, već su uvršteni i iPad i drugi uređaji, ali treba uzeti u obzir činjenicu da je u međuvremenu ova cifra i premašena.