Samsung najavljuje senzor kamere od 200 megapiksela

Senzor kamere od 200 megapiksela nazvan ISOCELL HP1, koji je razvio Samsung, prvi je tako visoke rezolucije namijenjen za pametne telefone

Samsung je najavio da će senzor kamere od 200 megapiksela biti namijenjen za pametne telefone. Samim tim, biće to prvi put da je razvijen senzor tako visoke rezolucije za ovu namjenu.

ISOCELL HP1 će zato najverovatnije biti najbitnija karakteristika nadolazećeg Galaxy S22 Ultra.

HP1 tehnologiju spajanja piksela Samsung naziva ChameleonCell. Postavka četiri puta četiri od 12,5 megapiksela biće korišćena prije svega pri slabom osvjetljenju. Ali takođe će moći da snima fotografije u punoj rezoluciji od 200 megapiksela.

Osim toga, postavkom dva puta dva dobijaće se slike od 50 megapiksela. Ovaj režim omogućava i snimanje 8K video-zapisa.

Samsung je prvi put svoju ISOCELL tehnologiju najavio 2013. godine. Ona funkcioniše tako što smanjuje prelivanje boja između piksela postavljanjem fizičke barijere. Time se pikselima male veličine omogućava da postignu veću vjernost boja.

Samsung takođe predstavlja ISOCELL GN5. Riječ je o senzoru od 50 megapiksela sa 1.0μm piksela koji integriše Dual Pixel Pro tehnologiju.

To bi trebalo da predstavlja manju verziju GN2 od 1,4 μm piksela, što je bio najveći senzor ove godine i prvi put je korišćen za Xiaomi Mi 11 Ultra.

Samsung nije rekao kada će ISOCELL HP1 krenuti u masovnu proizvodnju, ali uzorci su trenutno dostupni proizvođačima telefona.