Written by

Samsung očekuje da će fleksibilni telefoni donijeti revoluciju

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 151

Značajno smanjenje inovacija u svijetu pametnih telefona? Ipak ne, zahvaljujući Samsung-ovom Infinity Flex Display telefonu.

Savršen dodatak i prilika za inovacije u polju novih tehnologija, vješačke inteligencije i AR-a su fleksibilni telefoni, bar po riječima potpredsjednika kompanije Hark-sang Kim-a. Veći ekrani, koji će korisnicima pružiti više funkcionalnosti, neće imati problem prenosivosti, budući da će se isti savijati.

Ovo je pravac kojem Samsung teži već neko vrijeme, počevši od prvog predstavljanja ideje fleksibilnih ekrana na CES-u 2011, a bilo je potrebno sedam godina da bi se došlo do upotrebljivog prototipa. Jedini razlog za to je kompletan redizajn svake komponente i funkcije uređaja, kao i traženje adekvatnih materijala i tehnologija koji će viziju pretvoriti u stvarnost, što je predstavljalo poseban izazov.

Promjene materijala koji će izdržati na stotine savijanja, pozicioniranje dve baterije u isti uređaj, pronalazak adekvatnog sistema za hlađenje i kamera koje neće uticati na debljinu telefona, kao i pravljenje softvera koji će aplikacijama omogućiti responsive dizajn na pametnim uređajima kreiraju djelimičnu sliku o komplikovanosti realizovanja početne ideje i pravdaju dužinu trajanja njene realizacije.

Kim vjeruje da je ovaj model samo početna stepenica smartphone inovacija, predviđa veliku promjenu u svijetu dizajna telefona koji će, u jednom trenutku, moći čak i da se rastežu.