Written by

Samsung-ova pametna majica pomaže u prevenciji bolesti

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 121

Pametna majica koja prati rad pluća i pomaže dijagnostikovanju astme, pneumonije i bronhitisa, novi je patent kompanije Samsung.

Praćenje plućne funkcije pri svakodnevnim aktivnostima će uskoro biti moguće, prema najavama Samsung-a. Osnovna ideja je da ovaj odjevni predmet ima senzore povezane sa aplikacijom instaliranom na mobilnom telefonu, koja će skupljanjem informacija o frekvenciji i dubini disanja, zatim i njihovom analizom dijagnostikovati neka od oboljenja respiratornog sistema.

Kako bi informacije bile što preciznije, prilikom konekcije mobilnog telefona sa pametnom majicom, trebaćete unijeti osnovne informacije poput imena i prezimena, pola, uzrasta, težine i visine, ali i one značajne za vaš medicinski karton. Na ovaj način, aplikacija će korisnicima davati savjete koji mogu varirati od onih preventivnih, pa sve do postupaka koji zahtjevaju hitnu medicinsku pomoć.

Proizvod sa funkcijom monitoringa značajno dobrinosi i sportistima koji bi različitim tehnikama disanja mogli uticati na svoju fizičku spremnost, ali i na ranu dijagnozu različitih oboljenja. Budući da bi osmišljeni patent imao mogućnost detektovanja šuma na plućima ili bilo kakve vrste abnormalnog disanja, potrebna mu je, pored programerske i stručna medicinska podrška. Jedna od stvari oko koje se i dalje spekuliše je odgovor na pitanje da li će se Samsung odlučiti na saradnju sa nekim od medicinskih centara pri rješavanju problema stučnosti u čitanju podataka ili ne. 

Takođe, još nije jasan princip punjenja pametne odjeće, kao ni informacija o izlasku proizvoda na tržište. Ne sumnjamo da će Samsung na adekvatan način uložiti resurse kako bi ideju što bolje realizovao, ostaje nam samo da vidimo hoće li javnost prepoznati vrijednost ovog patenta.