Written by

Samsung pokazao novu “night” temu

mobilni svijet, u žiži| Views: 168

Već je postalo opšte poznato da tamna tema štedi bateriju Android telefona, u odnosu na svjetle boje.

Kompanija Samsung razvija novi korisnički interfejs TouchWiz koji će korisiti sve prednosti OLED ekrana na kojem se pikseli mogu isključiti ili uključiti na pojedinačnom nivou. Premium Samsung telefone imaju AMOLED ekrane, koji aktiviraju aktivirati onaj broj piksela koji je potreban da se prikaže samo informacija u tom momentu.

Tamna tema dobra je za autonomiju telefona, jer se ušteda baterija može postići korišćenjem tamne teme kada telefon tada ne mora da osvjetli piskele. Bar ne, u količini koliko bi morao kada bi se koristila neka svjetlija tema, a što su pikseli svjetliji, to se više energije troši.

Neke aplikacije, kao što je Smart Switch, još nisu bile osposobljene za tamne teme, ali s obzirom da je u pitanju još uvijek rana beta verzija TouchWiz-a, pa će zasigurno programeri uskoro prilagoditi sve aplikacije koje se koriste na uređajim ovog proizvođača.

Određena istraživanjima koje je Google nedavno sproveo, pokazuju da tamna tema sa maksimalnim osvjetljenjem ekrana može uštedeti do čak 63% baterije.