Samsung predstavio novi čip – Exynos 9810

samsung

Kompanija Samsung predstavila je Exynos 9 Series 9810 SoC čip koji će vjerojatno biti ugrađen u slijedeću generaciju Galaxy telefona, Galaxy S9, koji se očekuju iduće godine.

Exynos 9810 je drugi čip iz Samsunga koji je rađen 10-nanometarskim tehnološkim procesom, a GPU mu je prema tvrdnjama Samsunga bolji od ARM Mali-G71 GPU-a koji se nalazi u prošlom modelu, Exynos 8895. Čipset će sadržavati Samsungov najnoviji 1,2 Gbps LTE modem sa 6CA podrškom. Mada ostali tehnički podaci još nisu poznati, nevjerovatna je kombinacija 8 jezgrenih i 4 jezgrenih klastera kako bi se postigle najbolje performanse i optimalna potrošnja energije.

Exynos 9810 čipset je dizajniran i sa ciljem potpune podrške za 5G mreže. Početkom iduće godine i Qualcomm planira lansiranje svog novog Snapdragon 845 SoC-a, koji bi se po svemu sudeći, mogao smatrati glavnom konkurencijom Exynosa 9 serije 9810 SoC. Zanimljivo je i što je premijera novog Snapdragona 845, trebala biti baš na Galaxy S9.

Za buduće flagship modele, Samsung najavljuje da će zadržati Infinity Displays koji omogućuju da ekrani od 5,8 i 6,2 inča dolaze u kompaktnom faktoru oblika. Zbog toga se očekuje da će sljedeća Galaxy generacija mogla zadržati iste veličine i zakrivljenost ekrana kao što je slučaj sa Galaxy S8 i Galaxy S8+.

Prijavite se za m:tel newsletter. Prijavi se