Written by

Samsung S10 imaće ultrazvučni čitač otiska prsta

iza ugla, mobilni svijet| Views: 214

Nakon zvanične potvrde da će kompanija Samsung novi model telefona Galaxy S10 lansirati 20. februara, korisnike širom svijeta sada zanimaju specifikacije i noviteti koje će ovi modeli ponuditi. Jedan od zanimljivih detalja Samsunga S10 jeste Qualcomm-ov ultrazvučni čitač otiska prsta.

Sada je sasvim sigurno da će nova generacija telefona kompanije Samsung imati čitač ugrađen u sam ekran, ali za razliku od aktuelnih optičkih čitača, koristiće ultrazvučnu tehnologiju koja je mnogo preciznija. Ova tehnologija kreira 3D model vašeg prsta, a Galaxy S10 stiče ogromnu prednost u odnosu na konkurenciju jer su procjene da je ova zaštita bolja od bilo koje do sada korištene.

Ipak, mnogi korisnici žele zaštitno staklo preko ekrana kako bi bezbjednost telefona bila što veća. Prema javnosti dostupnim informacijama, čini se da će novi Samsungovi telefoni ipak imati određenih problema sa zaštitnim staklima.

Međutim, nema pouzdanih informacija da li je kompanija Samsung testirala sve moguće opcije. Nisu sva zaštitna stakla jednako napravljena – neka su od pravog stakla, a neka od plastike, pa je moguće da će i sam Samsung proizvesti verziju zaštite koja će raditi na novim telefonima.

Exynos 9820 čip

Od ranije je poznato da će nove modele Samsung telefona pokretati Exynos 9820. Radi se o 8 nm čipsetu, a glavna novost koju donosi je odvojena NPU (AI) jedinica za koju Samsung tvrdi da je 7 puta brža od prethodnika Exynos 9810, koji je to radio uz pomoć centralnog procesora.

U praksi, to će donijeti brže, preciznije i bolje prepoznavanje kadrova i podešavanja parametara kamere za fotografije, a vjerovatno i za real-time efekte na videu. Što se tiče performansi za krajnjeg korisnika, Samsung obećava single core performanse bolje za 20%, multi core za 15% i ono najvažnije – efikasnost je bolja za 40%, jer upravo potrošnja struje koči današnji Exynos 9810.