Written by

Samsung S5 vs. Samsung S6: koji model je bolji?

moj android| Views: 141

samsung galaxy s6

Od kada je na ovogodišnjem MWC Svjetskom sajmu mobilne tehnologije održanom u Barseloni „Samsung“ predstavio svoje nove Galaxy 56 i Galaxy S6 Edge modele, vijesti o ovim smartfonima ne silaze sa naslovnica svjetskih časopisa o tehnologiji. Mnogi kritičari i blogeri uporedili su nove modele sa prethodnikom Galaxy S5 modelom, a za vas smo izdvojili neke od glavnih razlika između ovih uspješnica brenda „Samsung“.

Displej

U poređenju sa mnogim ultra HD modelima koji se trenutno mogu pronaći na tržištu Galaxy S5 posjeduje prilično skroman 5.1 AMOLED displej sa 1920×1080 piksela i 432 piksela po inču. Ipak, ovaj displej je veoma lijepog izgleda i posjeduje odličnu oštrinu tako da je prilagođen pregledanju svih vrsta multimedijalnih sadržaja.
Novi Galaxy S6 model posjeduje 5.1 QHD Super AMOLED displej sa rezolucijom od 2560×1440 piksela i nevjerovatnom gustinom pikslea od 577 ppi.

Dizajn i građa

Jedna od najvećih promjena kod Galaxy S6 modela je činjenica da se odustalo od plastične građe po kojoj je napravljen prethodni S5 model. Iako je prije njegovog izlaska na tržište najavljivano kako će ovaj model po svojoj građi biti dosta drugačiji od raznih sličnih prethodnih modela, S5 je ipak ostao plastične građe. Obe verzije modela, Galaxy S6 i Galaxy S6 Edge izgledaju zaista elegantno zbog svoje redizajnirane, metalne građe, super tankog profila i skoro perfektnog finiša. Mnogi blogeri i kritičari već su proglasili Galaxy S6 model najboljim Android setom koji se pojavio tokom zadnjih godina.

Procesor i Hardware

Galaxy S5 model došao je sa Qualcomm Snapdragon 801 procesorom koji predstavlja znatno unapređenje u odnosu na Snapdragon 600 Galaxy S4 modela. Galaxy S5 došao je i sa opcijama za memoriju od 16 i 32GB, MicroSD podrškom za kartice koja se mogla nadograditi do 128GB, kao i sa uobičajenim setom funkcija za konektovanje kao što su Bluetooth, USB, Wi-Fi i LTE.
Galaxy S6 ne podržava MicroSD kartice i baterija se više ne može ukloniti. Ovaj model posjeduje LTE-A za podatke, opciju za brzo punjenje koja produžava život baterije kao i mnogo brži Dual Band Wi-Fi. Osim toga, velika prednost ovog modela je i prvi svjetski mobilni procesor sa 64-bitnom platformom, Samsungov novi “Exynos” setup, novi LPDDR4 memorijski system od 3GB kao i UFS 2.0 fleš memoriju koja omogućava veći performans i poboljšanu brzinu memorije uz manje korištenje energije. Galaxy S6 ima i znatno poboljšan ugrađeni skener za otiske pristiju koji omogućava siguran pristup plaćanju preko “Samsung Pay” sistema.

Kamera

Područje u kojem je “Samsung” uveo znatna poboljšanja svakako je kamera koja je sve bolja kako se novi modeli pojavljuju na tržištu. “Samsung” je oduvijek tražio savršeni balans između kvalitete fotografija i jednostavnog korisničkog iskustva, a posljednja dva Galaxy modela na odličan način dokazuju koliko je ovaj brend napredovao po tom pitanju.
Galaxy S5 model posjeduje 13MP senzor, a Galaxy S6 model krase odlična pozadinska kamera od 16MP i prednja kamera od 5MP. Novosti koje donosi ovaj model su i “Quick Launch” opcija, “Tracking AF”, “Auto Real-time” (na prednjoj i zadnjoj kameri), “Low light video”, “High Clear Zoom”, “Virtual Shot” kao i mnoge druge zanimljive opcije.

Zvuk

Kvaliteta zvuka na S5 modelu je prihvatljiva, ali ne donosi ništa novo. Zvuk je znatno poboljšan u slučaju S6 modela sa ugrađenim zvučnikom koji ima za 1.5 puta povećanu kvalitetu audio zapisa.