satelit

Written by

Satelit za predviđanje suša i poplava

m:tel IPTV| Views: 67

NASA je 31. januara u svemir lansirala satelit Soil Moisture Active Passive koji će pomoći u predviđanju suša i poplava. S obzirom na katastrofalne poplave koje su pogodile naše prostore 2014. godine, ovaj satelit će i te kako dobro doći.

satelit

Satelit Soil Moisture Active Passive će u sljedeće tri godine pratiti vlažnost tla cijele planete,a takođe će detektovati kada se određena zemljišta smrzavaju ili odmrzavaju. Sve to bi trebalo naučnicima olakšati predviđanje poplava i suša.

Reflektorska antena ovog satelita će se vrtjeti brzinom od 15 obrtaja u minuti kroz proces od dvije faze. Jedna rotacija antene će mjeriti 1.000 kilometara Zemljine površine. Pored toga, satelitska antena će hvatati reflektovane talase i uočavati pomjeranja u energiji koji će ukazati na količinu vode u zemljištima širom svijeta, od Arktika do tropskih zemalja.

Soil Moisture Active Passive će svaki treći dan mjeriti cijelu planetu, a zahvaljujući njegovom radu biće lakše predvidjeti da li će se jači pljusak pretvoriti u elementarnu nepogodu ili ne.

Na ovom satelitu se radilo više od dvadeset godina i sada je napokon došlo vrijeme da pokaže koliko može pomoći ljudima širom svijeta.