win10

Written by

Saznajte kako možete isprobati novi Windows 10 prije svih drugih

kako? lako!| Views: 79

win10

Mnogi korisnici Windows-a željno iščekuju najnoviju verziju ovog operativnog sistema koja bi se trebala pojaviti tokom 2015. godine. Iako se spekulisalo da će Windows 10 biti lansiran već u aprilu, Microsoft je opovrgao ovu informaciju.

U međuvremenu se na internetskim forumima pojavio niz vijesti o novom operativnom sistemu ove kompanije. Šef Windows Adviser programa Gabriel Aul potvrdio je spekulaciju da će Windows 10 zahtijevati novo instaliranje na svim Windows uređajima koji imaju operativne sisteme starije od sedme verzije.

Korisnici će tako imati mogućnost da nadograde svoj Windows XP sistem na Windows 10 i zadrže većinu, ako ne i sve svoje prijašnje aplikacije i postavke iz prijašnjeg operativnog sistema. Više detalja o svom novom operativnom sistemu Microsoft je otkrio i tokom prezentacije održane u Redmondu krajem januara, kada je objavljeno da će Windows 10 kombinovati stare i nove elemente. Animacije će biti prilično slične kao u slučaju sedme verzije, a karakteristične pločice koja se pojavljuju u start meniju dobiće svoj redizajn.

windows 10 prezueti

Ukoliko želite da isprobate Windows 10 prije svih ostalih možete isprobati Technical preview opciju koju Windows nudi prije službenog lansiranja. Postoji nekoliko načina da se ovaj preview instalira, a najlakši je putem Windows Update-a.

Kako biste ovo učinili potrebno je da prvo instalirate jedan manji update (koji se takođe može pronaći na Technical Preview page), a zatim je potrebno kliknuti na dugme “Start upgrade now”. Pri tome je važno biti pažljiv, budući da instaliranje ranih ili “early bird” verzija može biti riskantno zbog opasnosti da na kompjuter pređu virusi ili da dođe do pada sistema. Iz tog razloga preporučujemo da na isprobavate preview na svom privatnom ili poslovnom računaru.

Nakon što ste preduzeli sve potrebne mjere opreza, još je samo preostalo da pritisnete dugme install, da se udobno zavalite u svoju stolicu i pripremite se da isprobate novu verziju ovog odličnog operativnog sistema.