Written by

Seizmolozi koriste vještačku inteligenciju za preciznije detektovanje zemljotresa

m:ovo m:ono| Views: 78

seizmografija

Država Oklahoma nikada nije bila poznata po zemljotresima, sve do 2009 godine u prosjeku su se dešavala po dva slabija zemljotresa godišnje, 2015 godine zabilježeno je njih čak 900, dok je prošle godine ta brojka iznosila 304.

Ovaj nagli porast zemljotresa pripisan je odlaganju otpadnih voda od strane industrije i podiglo je na noge tamošnje seizmologe. Oklahoma kao područje na kome su zemljotresi bili rijetkost veoma je siromašno opremom za lociranje zemljotresa što otežava otkrivanje njihovog glavnog uzroka.

Upravo iz tog razloga, profesori sa Harvard-a su odlučili da u svrhe što boljeg i detaljnijeg istraživanja zemljotresa iskoriste vještačku inteligenciju da bi poboljšali preciznost detektora za zemljotres ondnosno seizmografa. Oni su dokazali da je ova tehnika čak 17 puta efikasnija od standardne.

Metod je najsličniji softveru koji detektuje glas, odnosno digitalnim asistentima koji se koriste u mobilnim telefonima, a poznati su po imenima Siri i Alexa. Za seizmografe to znači da će moći detektovati zemljotres tako što će neutralisati zvukove koji se normalno dešavaju u zemlji, a poznati su pod imenom „ambijentalna seizmička buka“. Na taj način bi se mogli otkriti zemljotresi koji su jako mali ili su prilično udaljeni. U tom slučaju naučnici Oklahome bi mogli dobiti puno više podataka od onoga čime trenutno raspolažu.