Written by

Senzori koji upozoravaju na opekotine od sunca

m:ovo m:ono| Views: 63

senzori

Australijski naučnici, posljednjih dana vrijedno rade na izumu čija će primarna funkcija biti zaštita od sunca. Miriše na revoluciju kad je u pitanju prevencija bolnih opekotina, ali i mnogih drugih štetnih posljedica koje sa sobom nosi dugotrajna izloženost sunčevim zrakama.

Istraživači sa RMIT instituta iz Melburna su osmislili mali senzor, veličine nikotinskog flastera koji detektuje štetnost i jačinu UV zraka kao i ostalih štetnih gasova u vazduhu. Planirano je da se ovaj senzor povezuje sa mobilnim telefonima i šalje opomenu kada previše vremena provedemo na suncu te upozorava da je vrijeme da potražimo debeli hlad.

Da bi napravili ovaj senzor, naučnici su koristili potpuno prirodne i lako dostupne materijale kao što je cinkov oksid koji je jedan od glavnih sastojaka krema za sunčanje, a može se kupiti u gotovo svim apotekama. Oni su cinokv oksid pretvorili u nesalomive električne senzore, ne deblje od jednog milimetra, a da bi ga napravili lako nosivim i rastezljivim, pomiješali su ga sa suptratom silikonske gume koja se koristi za izradu kontaktnih sočiva.

Kada se pogledaju izbliza, slojevi cinkovog oksida liče na tektonkse ploče, zamljine kore na maloj skali tako da lako mogu kliziti i omogućiti senzoru da bude što flekibilniji. Pošto se međusobno veoma lako kreću nije ih potrebno oblagati nekim tvrdim materijalima.

Većina fleksibilne elektronike su u stvari tvrdi oblici zarobljeni u gumenoj formi, a RMIT senzor je u potpunosti fleksibilan i providan i sasvim će se lako moći ugraditi u odjeću, narukvice, trake ili bilo koje druge nosive dodatke.

Ovaj mali senzor može biti veoma koristan jer će slati signale na vaš telefon koji će vas upozoriti da je UV zračenje prejako ili da je vazduh okruženja u kom se nalazite previše zagađen.

Ono što je takođe pozitivna strana ovih senzora, jeste što su napravljeni od jeftinih materijala koje će si moći priuštiti apsolutno svi bez obzira na socijalni status, što je i bio prvobitni cilj melburnskih naučnika.

Pametni bikini

Od ove sezone se u slobodnoj prodaji mogu pronaći i kupaći kostimi koji štite od opekotina od sunca, a proizvodi ih francuska kompanija Spinal Design. Bikini ima ugrađen mali alarm koji se oglasi svaki put kad pretjerate sa sunčanjem i na taj način preventivno djeluje na opekotine.

Bikini se povezuje sa aplikacijom na vašem pametnom telefonu, a senzori u kupaćem mjere tempretauru pa sve informacije šalju na aplikaciju. Pogledajte sami.