sta je seo

Written by

SEO i ASO

m:ovo m:ono| Views: 142

sta je seo

Šta je SEO?

Search engine optimization (skraćeno SEO) – ili ako prevedemo na naš jezik, optimizacija za pretraživače je posebna oblast u internet marketingu, koja služi da sajt kompanije, proizvod ili bilo šta što se nalazi na web sajtu dobije bolju poziciju na pretraživačima, i samim tim dobije veći broj prirodnih posjeta, odnosno potencijalnih kupaca na sajtu.

SEO možemo uporediti sa primjerom iz “offline” svijeta, npr. osoba otvara novu prodavnicu u nekom glavnom gradu, prodavnica može da prodaje bilo koju robu, a da bi dobila više kupaca, kao i osoba koje će posjetiti njegovu prodavnicu, lokacija prodavnice u tome igra veliku ulogu. Za najprometniju ulicu u nekom gradu ćemo prostor platiti najskuplje, ali će se isplatiti. Isti je slučaj kada je SEO u pitanju.

Osoba će napraviti web shop, gdje će takođe da prodaje određene proizvode. Da bi ljudi kupovali te proizvode, mora da sa svojim sajtom bude dobro pozicioniran na pretraživačima, prvenstveno na Google pretraživaču.

Ako taj web shop prodaje ženske kapute, tu se angažuje SEO stručnjak koji će da istraži online tržište ženskih kaputa za regiju u kojoj posluje taj web shop, bilo to globalno ili samo lokalno. Pomoću raznih tehnika pretrage ključnih riječi radi se plan za koje ključne riječi je potrebno da se taj web shop pozicionira na prvo mjesto na pretraživačima, kako bi osobe koje su zainteresovane za takav proizvod, pomoću pretraživača ukucale u pretragu određen pojam, npr. “ženski kaputi Banja Luka” , i upravo da im se kao prvi rezultat ponudi spomenuti web shop .

SEO je dugotrajan proces koji se radi godinama, a velike kompanije, čiji sajtovi imaju i po nekoliko hiljada stranica, većinom imaju poseban odjel SEO stručnjaka koji svakodnevno rade na pozicioniranju njihovog sajta.

U svijetu, neke od najprofitabilnijih niša koje imaju najveću konkurenciju na pretraživačima su osiguranja, krediti, advokati, nekretnine, obrazovanje… gdje se za kvalitetne SEO usluge izdvaja i do nekoliko stotina hiljada dolara mjesečno.

SEO je dugoročno isplativ, ukoliko se radi na pravi način, a od svih vrsta marketing usluga, SEO je već godinama metoda koja ima najveći ROI, odnosno najveću povrat na uloženi novac.

 

Šta je ASO?

sta je aso

Isti je princip kao i kod optimizacije za pretraživače koju smo prethodno objasnili. Samo što je ASO skraćeno od “App Store Optimization”, odnosno optimizacija za prodavnice aplikacija.

Aplikacije za pametne telefone su postale potpuni hit u posljednje vrijeme, i postaje sve teže nove aplikacije izgurati na tržište sa konkurencijom. U odnosu na SEO, koji je prisutan na tržištu već 15 godina, ASO je na tržištu svega par godina, i još uvijek mali broj pojedinaca ili agencija radi ovaj posao. Tako da je i manje metoda kojima se ASO radi.

Isti je princip kao i sa sajtovima, što više posjeta veća je mogućnost da se prodaju proizvodi, a tako je i sa aplikacijama za pametne telefone. Što imate bolju poziciju za određene ključne riječi koje se kucaju na raznim online prodavnicama za aplikacije, veća je mogućnost da će aplikaciju koja je pozicionirana na prvom mjestu za te ključne riječi instalirati veći broj ljudi, samim tim i vlasnik aplikacije će imati veći profit.

ASO nije jedini način za promociju aplikacija na online prodavnicama aplikacija, ali svakako je jedna od metoda u koju je potrebno uložiti kako bi se pružila šansa odličnoj aplikaciji da pronađe svoje mjesto na tržištu, na kojem trenutno imamo preko dva miliona različitih aplikacija.