škole 2.0. projekat

Written by

Skoro stotinu bh. škola učestvuje u m:tel-ovom projektu Škole 2.0

m:vijesti| Views: 223

Osnovci počeli sa izradom sajtova za svoje škole

škole 2.0. projekat

Prva faza projekta Škole 2.0, kojim je kompanija m:tel svim bh. osnovnim školama pružila mogućnost da besplatno kreiraju i pokrenu oficijelni sajt, uspješno je okončana. Skoro stotinu škola oduševljeno je prihvatilo ovu nesvakidašnju priliku i pozdravilo m:tel-ovu akciju, a najveći dio njih ‘bacio’ se na konkretan rad i praktičnu realizaciju ideja na “svom parčetu weba”, što je i slogan projekta Škole 2.0.

Naredna dva mjeseca osnovci će imati priliku da pokažu svoju kreativnost, istovremeno učeći kako da internet stave u službu obrazovanja. Tako će se elan mladih spojiti sa iskustvom i znanjem kompanije m:tel, te će zajedničkim naporima kreirati dugoročnu društvenu vrijednost, koja će služiti kako samim učenicima, tako i njihovim nastavnicima i roditeljima, ali i cjelokupnoj zajednici.

skole 2.0

Nesumnjivo je da broj osnovnih škola iz cijele BiH govori sam za sebe, a važnost i beneficije ovog projekta, uvidjeli su ne samo profesori i njihovi učesnici, već i mnogi dokazani stručnjaci koji se već godinama bave radom u oblasti informacionih tehnologija.

“Projekat kompanije m:tel Škole 2.0 je odlična ideja da škole same iniciraju razvoj svojih web stranica i zainteresuju učenike za to da svoje buduće obrazovanje usmjere ka daljem usavršavanju iz oblasti IT-a”, smatra i Bojan Vuković, generalni direktor banjalučke IT kompanije DVC Solutions.

Sa druge strane, predstavnike obrazovnih ustanova posebno raduje što učenici samostalno izrađuju sajtove uz sugestije svojih nastavnika-mentora, dok je tehnička podrška m:tel-a tu samo da im olakša cjelokupan proces i eventualno ukaže na neke greške ili propuste.

“Mislim da je riječ o izuzetno korisnom projektu, kako za nastavnike, tako i za učenike. Lično učestvujem u njemu, zajedno sa svojim učenicima, i sjajna stvar je to što ćemo na kraju dobiti sajt naše škole”, kaže Ranko Samardžić, nastavnik informatike iz OŠ “Borislav Stanković” iz Banjaluke, koja se među prvima prijavila za učešće u ovom projektu.

valentina vidović

Sličnog je stava i Valentina Vidović, nastavnica informatike OŠ “Kiseljak” iz Kiseljaka, koja već nekoliko godina uspješno podučava svoje učenike koristeći umjesto strogo tradiocionalnog sistema učenja, hibridni model i model e-učenja.

“U današnje vrijeme i uz količinu tehnologije koja je svakodnevno prisutna, projekt koji je m:tel pokrenuo vjerovatno će pomoći mnogo svima nama. Svaka škola bi trebala imati svoj kutak na web prostoru”, ističe ova mlada nastavnica.

Napomenimo da, kao dodatni motiv svim zainteresovanim, projekat “Škole 2.0” takođe ima i takmičarski karakter, pa će najbolje napravljeni školski sajtovi dobiti i vrijedne nagrade za svoje škole, a što je najvažnije osnovne škole će biti u mogućnosti da uz samo malo dobre volje i kreativnosti, dobiju svoje transparentno mjesto na globalnoj mreži.