3d selfie

Written by

Sljedeći korak 3D selfie

m:ovo m:ono| Views: 307

Nećete morati još dugo čekati na 3D verziju svog savršenog selfija zato što je budućnost već zakucala na vrata! Tehnologija potrebna za trodimenzionalno skeniranje do sada je većinom bila vezana za video igrice i kompjutere, ali sada je moguće stvoriti 3D model pomoću iPad-a i strukturnog senzora koji skenira sve predmete oko sebe. Ovo otvara veliki broj mogućnosti za inžinjere, dizajnere, arhitekte i proizvođače.

3d selfie

Teoretski gledano, bićete u mogućnosti da napravite 3D sliku sebe ali moraćete pri tome paziti na to da uhvatite svaki ugao, da ne trepćete i da čvrsto držite kameru. Iz ovog razloga bi bilo bolje da vam pri tome pomogne neka druga osoba. Zamislite samo koliko bi bilo zabavno vidjeti trodimenzionalnu verziju sebe ili svog prijatelja u nekoj video igrici!

Itseez3D prva je aplikacija koja je povezana sa vizuelnom tehnologijom kompanije Occipital, i može pretvoriti bilo koju sliku koju pravite putem iOS kamera u 3D objekt. Aplikacija funkcioniše putem posebnog strukturnog senzora postavljenog na iPad koji započinje snimanje tako što se oko kamere rotira u svim pravcima oko objekta čija se 3D slika pravi. Nakon završetka snimanja, slike napravljene putem senzora prebacuju se u video igru, mobilnu aplikaciju ili se reprodukuju putem 3D printera.

3d selfi

Kao što se može vidjeti na slikama gore, putem ove tehnologije mogu se pratiti veoma kvalitetne 3D fotografije, a kakva će biti reprodukcija u stvarnom svijetu najvećim dijelom zavisi od kvalitete samog 3D štampača. Objekti se u virtuelnom svijetu mogu prikazati potpuno realistično.

selfie buducnosti

Iako je aplikacija dizajnirana za iPad, postoji mogućnost da se koristi i na drugim iOS uređajima, uključujući smartfon. Occipital razmatra i mogućnost da kreira senzor koji će se moći priključiti na kamere smartfona tako da korisnici mogu praviti 3D modele bilo kojeg objekta dok su negdje vani ili na putu, sačuvati te podatke i isprintati ih u 3D verziji nakon što se vrate kući. Sigurni smo da će se način na koji gledamo slike sa našeg zadnjeg putovanja potpuno promijeniti jednom kada zaživi ova aplikacija.