Written by

Smart Home – zašto su pametna rješenja potrebna i vama?

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 449

Šta je “pametna kuća”? To, naizgled, jednostavno pitanje ima mnogo različitih odgovora, zavisno od toga koga pitate. Ukratko, “pametna kuća” je kao i svaki drugi dom, samo je opremljena brojnim uređajima koji automatizuju zadatke koje obično obavljaju ljudi.

Neki su ugrađeni u samu kuću, neki se dodaju kasnije, a vlasnici kuća njima upravljaju govornim naredbama ili umjetnom inteligencijom. Za neke vlasnike, pretvaranje kuće u “pametan dom” može biti jednostavno kao obična kupovina. S druge strane, to uključuje povezivanje nekoliko različitih proizvoda, uključujući zvučnike, kamere, računare, pametne telefone, televizore, bezbjednosne sisteme – zapravo podrazumijeva stvaranje svojevrsnog pametnog kućnog čvorišta. Smart home čini vaš dom sigurnijim, energetski efikasnijim i, naravno, zabavnijim za život.

Zašto bi svako trebao imati “pametnu kuću”?

Mnogi se na stvaranje pametnog doma odlučuju isključivo zbog uštede energe i novca automatizacijom sistema za grijanje i klimatizaciju. Iako možete kupiti alarmne sisteme kako biste zaštitili svoj dom, “pametne kuće” mogu ponuditi dodatnu sigurnost. Povezana svjetla, kamere, pa čak i zvona na vratima mogu pomoći da dom bude mnogo bezbjedniji. Ako ste sami kod kuće, a neko pokuša provaliti, to bi ga moglo preplašiti.

Ukoliko se želite izvući od nekih zamornih zadataka, poput čišćenja kuće – i za to postoji rješenje. Najbolji predstavnik je uređaj Roomba – robotski usisivač iz iRobota. Takođe, zamislite mašinu za pranje veša koja automatski pokreće ciklus pranja ili frižider koji naručuje mlijeko kada vidi da ga je ponestalo.

Šta je dom ako ne i mjesto za druženje i opuštanje? Ova tehnologija vas, takođe, može zabaviti i informisati na nove i uzbudljive načine. Povezani zvučnici, u kombinaciji sa digitalnim pomoćnicima zasnovanim na vještačkoj inteligenciji, mogu reprodukovati muziku, ponuditi vijesti i sportske rezultate, a mogu vam čak i pomoći kontrolisati druge povezane uređaje.

Možda vam sva ova rješenja zvuče nerealno, ali su ona u svijetu veoma prisutna. Koncept Smart home-a učiniće vaš život lakšim, i definitivno vam stvoriti tako potrebno vrijeme za odmor. 

Praćenjem savremene tehnologije i razvijajući Internet of Things rješenja, m:tel namjerava korisnicima pružiti iskustvo življenja u pametnim kućama i pametnim gradovima. Smart Home i Smart City rješenja uskoro ćete moći pronaći u kompaniji m:tel.