Smartfon gatara: Samsung će moći da pročita zaboravljenu šifru iz vašeg dlana?

hand-2598751_640

Samsung možda razvija neobičan sigurnosni sistem koji će moći da „pogleda u dlan“ i „pročita“ vašu šifru u slučaju da je zaboravite.

Biometrijska bezbjednost na mobilnim uređajima nije nova ideja. Već imamo čitače otisaka prstiju na svim novim telefonima, pa i onim nižeg cjenovnog ranga, a sve češće premium smartfoni dolaze sa drugim naprednim rješenjima, poput očitavanja crta lica ili zjenice oka.

Prema posljednjem registrovanom patentu kompanije Samsung, dlanovi bi mogli da budu sljedeći na listi dijelova tijela koji mogu da osiguraju zaštitu podataka. I to ponašajući se skoro poput gatara – čitajući linije vašeg dlana.

U suštini, telefon bi pomoću prednje ili leđne kamere napravio fotografiju dlana i pri sljedećem korišćenju uporedio njegove linije sa linijama dlana u kojem se nalazi u tom trenutku. Da se telefon tada prosto otključa, bilo bi suviše jednostavno, pa tu dolazi drugi, podjednako zanimljivi dio ideje.

Naime, uređaj bi u slučaju „prepoznavanja“ dlana prikazao dijelove korisničke šifre – npr. dijelove slova ili brojeva koji čine lozinku, te tako pomogao korisniku da je sjeti. Smatra se da bi ova funkcija bila najkorisnija u sklopu takozvane dvostruke autentifikacije, odnosno kao dodatna potvrda identiteta osobe u postupku resetovanja zaboravljene šifre.

Dakle, moraćemo još malo sačekati na doba u kojem će telefoni moći da nam proriču sudbinu, ali bi ubrzo mogli da nam pomažu u prisjećanju stvari koje smo zaboravili.

Prijavite se za m:tel newsletter. Prijavi se