Softbank kupuje Boston Dynamics od Alphabeta

softbank-kupuje-boston-dynamics

Japanska kompanija odlučila je da kupi poznatog proizvođača robota, s idejom da njegovu tehnologiju komercijalizuje.

Robote Boston Dynamicsa, poput Atlasa, Big Doga, Spota i drugih, koristi američka vojna organizacija DARPA kao platforme za razvoj vještačke inteligencije za robote, koja bi jednog dana trebalo da dominira na ratištima širom svijeta.

Kada je Alphabet (Google) svojevremeno kupio kompaniju, vjerovalo se da će Boston Dynamics započeti komercijalizaciju svoje tehnologije, te da će njegovi roboti postati nešto znatno više ratnih mašina koje često doživljavamo kao terminatore budućnosti.

Ipak, kako je vrijeme prolazilo, a Boston Dynamics nije zarađivao od iznajmljivanja svojih robotskih platformi policiji, vojsci, sveučilištima i znanstvenim organizacijama, Alphabet ga je odlučio prodati.

Sada je objavljeno da robotska kompanija prelazi u vlasništvo japanske telekomunikacijske i internetske korporacije Softbank, koja bi naprednu tehnologiju napokon trebala dovesti na tržište.

Uslovi prodaje još nisu poznati, ali nakon objave ove vijesti Softbankove akcije su narasle u Tokiju za 7 odsto. Dio Softbankovog poslovanja su i roboti, pa je poznato da su proizveli vlastitog humanoidnog robota Peppera koji je već zaposlen kao prodavač u njihovok prodavnici, a prije Boston Dynamicsa su kupili i robotsku grupu Schaft.

Softbankova najpoznatija dosadašnja akvizicija je bila kupnja kompanije ARM Holdings za koju su platili 32 milijarde dolara.

Prijavite se za m:tel newsletter. Prijavi se