Solarnom desalinacijom do pitke vode

solarna-d

Potrebe za vodom su sve veće, a prirodni resursi sve manji. Razlog za takvo stanje je porast broja stanovnika, sve viši životni standard, a u pojedinim državama i povećane potrebe industrije.

Naučnici smatraju da se rješenje  krije u desalinizaciji morske vode. Zbog velike potrošnje energije, troškovi dobijanja vode desalinizacijom veći su od troškova dobijanja vode iz riječnih tokova.

USAID je obezbjedio nagradu od 140 000 američkih dolara onom ko pronađe rješenje za uklanjanje soli iz vode i da pri tom zadovolji tri kriterijuma: da je projekat isplativ, ekološki održiv i energetski efikasan.

To je pošlo od ruke grupi MIT i Jain sistemu za navodnjavanje. Oni su došli do rješenja ovog problema pomoću solarnih panela. Naime, pomoću solarne energije bi dolazilo do zagrijavanja vode koja se isparavanjem odvaja od soli, a elektorilozom bi se zaokružio cijeli proces. Pored oslobađanja od soli, UV svjetlom bi se radila dezinfekcija vode.

Održivost ovog sistema se dovodi u pitanje u ruralnim predjelima i zemljama u razvoju jer tehnologija zahtjeva stalno održavanje.

Prijavite se za m:tel newsletter. Prijavi se