Written by

Sonochrome aplikacija predstavila Srbiju na Imagine cup-u

m:ovo m:ono| Views: 191

Na nedavno održanom Imagine cupu-u, u organizaciji Microsofta, svoje predstavnike imala je i Srbija, koju su predstavljali studenti Matematičkog fakulteta u Beogradu sa aplikacijom Sonochrome.

Tim BarFoo koji čine četiri mladića i njihov mentor Srđan Božović su osmislili aplikaciju koja pomaže daltonistima i slijepim osobama da čuju boje, a namijenjena je Windows phone uređajima. Iako se nisu plasirali među prva tri mjesta na Imagine cupu-u, BarFoo su definistivno osvjetlali obraz regiona i dokazali da i mi imamo čime da se pohvalimo kad su nove tehologije u pitanju. Samo učestvovanje u finalu ovako prestižnog takmičenja treba da se klasifikuje kao zaista veliki uspjeh.

 

Šta je Sonochrome aplikacija?

Sonochorme je aplikacija koja slabovidim i slijepim osobama, te daltonistima omogućuje da dožive boje na potpuno drugačiji način, odnosno da ih čuju. Kada se pritisne bilo koji taster na aplikaciji dobijate informaciju u vidu vibracije ili glasovne poruke.

Ovi mladi izumitelji su koristili zvukove muzičkih instrumenata kako bi slabovidim i slijepim osobama stvorili prijatnije iskustvo slušanja boja.

Inspiraciju za svoju aplikaciju ovi mladi ljudi pronašli su u govoru umetnika Nila Harbisona pod nazivom “Slušam boje” koji je ovaj održao na TED globalnoj konferenciji. Harbison, koji je inače daltonista od rođenja rekao kako mu je eyeborg uređaj poboljšao kvalitet života jer mu je omogućio da na neki način osjeti boje i tako je rođena sjajna ideja.

Imagine cup je godišnje takmičenje sponzorisano od strane Microsofta koji okuplja mlade naučnike i zaljubljenike u tehnologije iz cijelog svijeta i podstiče ih da osmišljavaju aplikcije uz pomoć magične tehnologije.

Microsoft je prvi Imagine cup pokrenuo 2003. godine sa mišlju da studenti zaista mogu promjeniti svijet i to uz pomoć modernih tehnologije. Imagine cup svake godine poziva studente iz cijelog svijeta da uče, sarađuju i pokušaju promijeniti svijet uz pomoć imaginacije, strasti i kreativnosti prema tehnološkim inovacijama.

Ove godine na Imagine cup – u odražanom u Sijetlu učestvovalo je 35 ekipa studenata iz 34 svjetske zemlje koji su svoje ideje predstavili specijalnom žiriju koga su sačinjavali Satia Nadela, direktor kompanije Microsoft, Hadi Partovi, osnivač obrazovne organizacije Code.org i Erik Marin, generalni menadžer kompanije Reddit.com.