Written by

Sony gasi seriju Z

moj android| Views: 157

sony_xperia_z5_review_table

Dok smo svi sa nestrpljenjem isčekivali kako će izgledati i šta će nam donijeti nova verzija Sony Xperia Z telefona, koji je trebalo da se pojave na tržištu ove godine, Sony je nezvanično objavio da do pojavljivanja Xperia Z6 nikada neće doći. Vijest je u javnost dospjela u obliku Facebook komentara njemačkog predstavništva ove japanske kompanije.

Pored toga, kompanija je, putem istog komentara, otkrila da će nova serija pametnih telefona pod oznakom Xperia X, predstavljena tokom MWC-u Barseloni, zamijeniti Z seriju. Naime, kako je navedeno u pomenutom komentaru, Z6 neće postojati, a nova, pristupačnija X serija, sa izmijenjenom koncepcijom, zadovoljiće sve potrebe korisnika Sony telefona.

sony-xperia-x-performance

Uz Sony Xperia X, na MWC-u u Barseloni predstavljeni su i manji Xperia XA i high-powered Xperia X Performance sa Snapdragon 820 procesorom. Ova tri modela telefona, definitivno, predstavljaju novo poglavlje u razvoju Xperia brenda, jer u skladu sa poslovnom politikom koju je do sada vodio Sony – ovu liniju će razvijati kroz nekoliko varijanti dok ne dođe do njene potpune zamjene.

Međutim, da ni Sony nije u potpunosti načisto sa samom ulogom Sony Xperia Z linije možda najbolje govori to da je bugarsko predstavništvo ove kompanije, takođe putem Facebook-a, iznijelo stavove koji su potpunoj u suprotnosti onim što su napisale njihove njemačke kolege. Oni su demantovali informaciju da je X serija zamjena, navodeći da je u pitanju potpuno nova linija telefona.

Najvjerovatnije je da planovi tek treba da budu završeni i da je još uvijek prerano za donošenje ishitrenih zaključaka, ali je već sada jasno da je Xperia X linija Sony-eva ovogodišnja perjanica na tržištu mobilnih telefona.