Written by

Sony kupuje Toshibin sektor za 155 miliona dolara

moj android| Views: 58

Ilustracija

Tri mjeseca nakon što su se pojavile u javnosti, glasine su se obistinile – Sony je preuzeo Toshibin sektor za razvoj fotografskih senzora. Cijena ove transakcije iznosi 19 milijardi jena, odnosno 155 miliona dolara, a postupak prelaska u novo vlasništvo biće okončan u proljeće naredne godine.

Sony je od Toshibe preuzeo kompletan sektor, što uključuje proizvodna postrojenja, opremu i zaposlene. Svi ovi korporativni elementi postaće dio kompanije Sony Semiconductor Corporation, koja je kćerka firma matične kompanije.

Očekivanja su da će Sony ovim putem dodatno unaprijediti ne samo svoje kamere, već i tehnologiju koju ustupa drugim proizvođačima. Naime, Sony telefoni već dugo važe za uređaje koji su po kvalitetu kamera u samom vrhu tržišta, a fotografske senzore, koji su dio njihove softverske tehnologije, koriste i druga velika imena IT industrije kao što su Google, Apple i Xiaomi.

Do potpune realizacije ove velike transakcije će ipak proteći još nekoliko mjeseci. Plan je da Toshibin sektor u cjelini postane dio Sony korporacije do kraja tekuće fiskalne godine, odnosno do kraja marta naredne godine.